Sudska borba za Sajam šljive u Gradačcu: Novi organizator ipak realizira manifestaciju

Nakon što su iz kompanije Gradačački sajam za Klix.ba potvrdili da je otkazano ovogodišnje izdanje Međunarodnog sajma šljive u Gradačcu, iz Turističke zajednice toga grada su iznijeli suprotnu priču, ustvrdivši da će manifestacija ipak biti održana.

Naime, organizacija Međunarodnog sajma šljive u Gradačcu našla se predmetom sudova, a u postupku su navedeni Grad Gradačac i kompanija Gradačački sajam, koja je ovu značajnu privrednu manifestaciju organizirala od 1996. godine i iz koje tvrde da su oni jedini posjednici isprave o žigu.

Direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović, danas je za Klix.ba potvrdio da je ovogodišnje, 48. izdanje Sajma šljive u Gradačcu otkazano zbog, kako je naveo, nemogućnosti sprovođenja svih uslova koje im nameće Federalno ministarstvo zdravstva.

No, direktor Turističke zajednice Gradačca Ensar Mešanović tvrdi suprotno. Kako je kazao za Klix.ba, sajam će biti održan, pozivajući se na odluku Gradskog vijeća grada o organizovanju 48. Međunarodnog sajma šljive u Gradačcu, po uzoru na istu odluku koju je Skupština opštine Gradačac 1969. godine donijela i ustanovila manifestaciju Dani šljive u Gradačcu.

“Ove godine sajamsku manifestaciju organizuje Grad Gradačac. Drugi razlog zašto smo krenuli u ovom pravcu jeste i situacija u kojoj se našao Grad Gradačac i firma Gradačački sajam d.o.o. Naime, godinama Grad Gradačac putem sudova nastoji riješiti odnose sa firmom Gradačaki sajam koja je do sada organizirala sajamsku manifestaciju u našem gradu”, tvrdi Mešanović.

Prema njegovim riječima, pripreme za 48. Međunarodni sajam šljive su u toku, naglasivši da ovogodišnje izdanje uz grad organizira i kompanija Boms Expo i to u periodu od 25. do 28. augusta.

“Nećemo dopustiti da se kontuitet sajamske manifestacije izgubi. Ove godine se trudimo da na ovoj sajamskoj manifestaciji imamo najbolje kompanije i izlagače iz BiH koji imaju dodira sa poljoprivredom i prehrambenom indsutrijom. Prije svaga su tu domaći izlagači iz BiH te izlagači iz Hrvatske, Srbije Slovenije. Također, zelim naglasiti da imamo ove godine partnere iz Indonezije koje zanimaju naši proizvođači hrane”, navodi Mešanović.

Mešanović je naveo da će gosti ove godine pored sajamske izložbe moći uživati i u drugim manifestacijama koje pripremaju. Između ostalog, predviđen je bogat kulturno-zabavni program, besplatne turističke ture, ali i zanimljiva takmičenja u pripremi jela od šljive.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79