Sudski triler u Parlamentu BiH: Ko će biti novi sudija Ustavnog suda?

Uzbudljiva politička drama razvija se u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine oko izbora novog sudije Ustavnog suda. Sukob interesa, političke intrige i taktičke igre vode do zategnutih odnosa među zastupnicima.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, gostujući na jednoj televiziji, izjavio je kako je izbor Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, za kandidata sudije već gotov proces. No, situacija je zapravo složenija nego što se čini.

Sve je započelo 26. januara 2023. godine kada su imenovani članovi Radne grupe koja je provela intervjue i bodovala kandidate. Međutim, problem je nastao jer se zastupnici nisu složili oko broja kandidata koji će biti predloženi na glasanje u Parlamentu. HDZ i Narod i pravda žele poslati samo jedno ime – Marina Vukoju, dok SDA, DF, SBiH i NES traže više kandidata na listi.

Eldar Čomor, zastupnik SDA i član Komisije za izbor i imenovanje, ističe da je Komisija prethodnog saziva imenovala radnu grupu koja je provela prvu fazu postupka. No, u januaru je imenovana nova radna grupa koju je predložio Mladen Bošković iz HDZ-a, koja je završila intervjue i odabrala Marina Vukojinu kao prvog kandidata.

Čomor tvrdi da je odluka politički motivirana i da je najveći utjecaj imao HDZ i Narod i pravda. On se bori da na glasanje u Parlament dođe lista s više kandidata kako bi se poštovale procedure i odluke Parlamenta.

Ova politička igra još uvijek traje, a rasplet će biti zanimljiv pratiti. Ko će konačno zauzeti mjesto sudije Ustavnog suda? Hoće li biti izabran samo jedan kandidat, ili će na glasanju biti više imena? Ostaje nam pratiti daljnji razvoj ovog sudskog trilera u Parlamentu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79