Sudski vještak o pogibiji dječaka kod Travnika: Golovi su morali biti pričvršćeni, zakon je jasan!

Nakon nesreće u Osnovnoj školi Turbe kod Travnika u kojoj je u petak prilikom pada konstrukcije gola poginuo učenik sedmog razreda, te organiziranja peticije od strane roditelja koji traže smjene odgovornih, zakonska strana priče je, kaže Kazimir Pobrić, stalni sudski vještak za građevinarstvo, veoma jasna.

– Golovi, kao i sve druge sportske sprave, morali su biti, mi to kažemo, ankerisani. To nam je potvrdio i ovaj tragični slučaj. A i niz proteklih godina svjedoci smo kroz medije da se ovakve stvari događaju i između ostalog to bi trebalo da nam bude pouka da ankerišemo sportsku opremu – rekao je Pobrić.

Prema njegovim riječima, tehnički prijem objekta teško je moguće obaviti makar bez uvjetne primjedbe o neankresiranim sportskim spravama.

– Moram isključiti svaku mogućnost ozljeđivanja kad su u pitanju učenici škole ili rekreativci. Škola bi u svakom slučaju trebala znati na šta su upućeni kad je u pitanju tehnički prijem objekta, koji se ne može obaviti ako sve to nije ispunjeno. Igra sportskih klubova u toj dvorani ne može biti opravdanje za neankerisanje sportskih sprava – rekao je Pobrić.

Podsjetimo, ravnateljica škole, Mediha Ridžić, kazala je kako ona ne zna postoje li propisi koji bi odredili jesu li golovi trebali biti fiksirani, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79