Šuhret Fazlić: Nećemo dozvoliti povratak migranata u “Biru”

Šuhret Fazlić je novi-stari gradonačelnik Bihaća. Iako je u junu ove godine u izjavi za „Dnevni avaz“ rekao da se „pri ovoj pameti neće ponovo kandidirati za gradonačelnika“, ipak se predomislio i iza sebe daleko ostavio konkurenciju.

Na prvom mjestu

U razgovoru za „Dnevni avaz“ objasnio je motive kandidature, plan rada u naredne četiri godine, a govorio je i o najvećem izazovu s kojim se susreće Bihać kao administrativni, politički i kulturni centar Krajine – migrantskoj krizi.

– Građanima mogu obećati da nećemo dozvoliti povratak migranata u kamp „Bira“, koji se nalazi u centru Bihaća. Iako su moji politički protivnici svoju predizbornu kampanju vodili na tome da je uklanjanje migranata iz „Bire“ predizborni trik, otvoreno kažem da to nije istina. Dakle, nema od toga ništa jer građani Bihaća su, makar meni, na prvom mjestu – kaže Fazlić.

Na pitanje šta je presudilo da se ponovo kandidira za gradonačelnika, kaže da je to podrška koju je dobio, prije svega od mladih ljudi.

– Moj tim, tim mladih ljudi koji su uz mene, je bila ta prevaga. Donio sam tu odluku i kandidirao se. Znate, teško je kada iza vas ne stoji stranka. Ali, eto, rezultati ovih izbora su pokazali da je politika u prethodnom mandatu bila ispravna i mogu samo obećati da ćemo još agilnije i još jače nastaviti u naredne četiri godine – dodaje Fazlić.

Velika šansa

Pandemija koronavirusa poremetila je cijeli svijet.

– Naravno da je teško i da se sve na neki način poremetilo. Ali ne smije nam koronavirus biti izgovor i alibi za sve. Mi moramo razmišljati, jer i ovo će nekada prestati i biti prošlost. Moramo razmišljati kako da građanima Bihaća osiguramo normalne uvjete života. Mislim da je naša velika šansa u turizmu. Na tome ćemo graditi naš put – pojašnjava gradonačelnik Bihaća.

Smanjio sebi plaću

Fazliću se u prethodne četiri godine spočitavalo mnogo toga. Od navodnog šurovanja iza kulisa s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), zaposlenja njegovog sina…

– Nekako se pokazalo da sve što vas više napadaju i udaraju niže da je čovjek sve jači. Ja sam odmah na početku mandata prepolovio svoju plaću kako bismo ostvarili i na taj način uštede. I to je za neke četiri godine iznos od 100.000 KM. Svojim primjerom želim i ostalima pokazati da se može. Svi moji prethodnici su dizali kredite za projekte, ali te kredite niko nije vraćao. Ja sam prvi koji je to počeo raditi – rekao je Fazlić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79