Sukobili se Mahir Dević šef kluba SDA i SDA ministar u Kantonu Sarajevo

Unutarstranački sukobi u Stranci demokratske akcije nisu nikakva nepoznanica, a za demokratsku stranku razilaženje u mišljenjima sasvim je normalna pojava. Takvi sukobi do sada su uglavnom počinjali i završavali na verbalnoj osnovi, a posljednji koji se dogodio umalo je završio tučom između šefa kluba SDA u Skupštini KS Mahira Devića i njegovog stranačkog kolege, inače ministra kulture i sporta u KS Kenana Alikadića.

Kako tvrde izvori iz skupštine sukob je nastao onog trenutka kada je Dević verbalno napao Alikadića zbog raspodjele sredstava urduženjima i klubovima, optužujući pri tome ministra da preferira udruženja i klubove bliske stranci Naroda i pravde, a da nekim udruženjima bliskim drugim strankama nije dodjelio sredstva.

Na takve optužbe ministar je pojasnio o čemu je zapravo riječ i da zbog nepravdanja sredstava za određene subjekte nisu ovaj put odobrena sredstva. Te da sredstva inače ne dodjeljuje po osnovu koji navodi Dević već na osnovu propisanih uslova.

Svađa je umalo dovela do fizičkog obračuna, ali prisutne kolege su spriječile veći incident.

Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić inače je jedan od rijetkih ministara u ovom sazivu Vlade KS čiji je pozitivan rad uspio postati prepoznatlj i čijim angažmanom i ophođenjem prema poslu su svi zadovoljni.

– Ovo nije prvi put da se Dević ovako ponaša prema ministrima iz SDA. On je iz samo sebi poznatih razloga umislio da je neka vrsta šefa ministrima iz ove stranke. Slično se dešava sa ministrom finansija Jasminom Halebićem i sa ministricom komunalne privrede Nihadom Glamoč na koje vrši pritisak da rade po njegovom nalogu, iako se ministrica Glamoč ne slaže sa takvim instrukcijama, tvrdi izvor.

Na sreću Devića, ovaj sukob uspio se smiriti na vrijeme, jer obzirom da su Deviću od dodatnih vještina bliske one da je pčelar i medar, a da je ministru kulture i sporta Alikadiću dodatna vještina to da je vrhunski karatista, da se naslutiti kakav bi bio ishod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79