Suljagić: Dodik želi da izazove nasilje i gura nož u ruke budućim generacijama

Vlada RS danas je na posebnoj sjednici “upoznata je sa izvještajem tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godine”. To je objavljeno i na zvaničnom Twitter nalogu Vlada RS.

Indikativno je da se o izvještaju govori svega tri dana nakon pravosnažne presude osuđenom ratnom zločinu Ratku Mladiću, vojnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, kojem je izrečena doživotna kazna zatvora.

Ova presuda potaknula je, očito, novi val revizionizma i negiranja genocida.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima dr. Emir Suljagić kazao je za Radiosarajevo kako je u pitanju je vrlo svjesna odluka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da “ovdje izazove nasilje”.

“Tako što će da institucionalizira jedan narativ. Ovaj narativ će uči u škole, ovaj narativ će ući na univerzitete… Ovo je obećanje i zalog Mirorada Dodika da će opet neka grupa, opet neki ljudi i ume Srba u ovoj zemlji da vade noževe i da kolju. Jedino se to tako može pročitati”, izjavio je Suljagić.

Upitan kako to objašnjava budući da niko u BiH nije dao povoda za novi val revizionizma nakon presude zločincu Ratku Mladiću, te da nije bilo likovanja javnosti ionako umorne svakodnevnicom, Suljagić je dodao:

“Svi u ovoj zemlji su spremni da gledaju u budućnost osim Milorada Dodika i SNSD-a, svi. Čak i on koji su izgubili kompletne porodice spremni da gledaju naprijed i da žive, osim Milorada Dodika i SNSD-a koji stavljaju u ruke naoštren nož budućim generacijama Srba”, kazao je Suljagić.

U februaru 2019. Vlada RS je imenovala članove komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Podsjetimo, 31 međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji u četvrtak, 21. februara 2019., potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti RS “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Vlada Republike Srpske je za predsjedavajućeg Komisije za Srebrenicu imenovala Gideona Greifa iz Izraela, a članovi su Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo su Raphael Israeli, Walter Manoschek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaccharia, Viktor Bezručenko iz Rusije i Patrick Barriot.

Neki od članova komisija prethodno su javno izjavljivali sumnju u utvrđene činjenice o dešavanjima u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79