Suljagić o procesu genocida: Mladić je upozoravao da se sakriju papiri za Tomašicu

Ne postoji nijedan zločin u ovoj zemlji koji se na ovaj ili onaj način ne može dovesti u vezu sa zločincem Ratkom Mladićem, kazao je za „Avaz“ direktor Memorijalnog centra “Srebrenica-Potočari“ Emir Suljagić uoči sutrašnje pravosnažne presude krvniku.

Kaže da ne vjeruje da će doći do proširenja presude u ovom slučaju kada je riječ o definicijI genocida koji se dogodio u BiH.

– To u krajnjoj liniji ne treba biti bitno za historiju. Bitno je da Mladić bude osuđen i da ode u zatvor zauvijek, a da se mi koji smo preživjeli te Mladićeve četiri godine terora u BiH fokusiramo da ne budemo njegovi i taoci tog otrovnog naslijeđa – kazao je Suljagić.

Izdvojio je i dva detalja iz “Transkripta genocida”, istraživačkog projekta koji otkriva šokantne detalje rasprava zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića te drugih rukovodilaca u tadašnjoj Skupštini RS-a.

– Mladić je račune od svog imenovanja polagao Miloševiću i Karadžiću te tadašnjoj “Skupštini bosanskih Srba”. Na sjednici 12. maja 1992. Mladić je svim poslanicima rekao da to što se od njega traži je genocid, ali nije iznio nikakav moralni problem s tim već je jedini njegov problem bio kako će Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić to objasniti međunarodnoj zajednici odnosno svijetu – kazao nam je Suljagić.

Uoči presude: Većina bosanskih Srba Ratka Mladića i dalje smatra herojem

Suljagić napominje da se na sjednici 1994. godine Mladić obraća poslanicima skupštine i govori da je njegov primarni cilj da nestanu i Bošnjaci i Hrvati u BiH.

– U nekoliko navrata je ispoljavao tu genocidnu namjeru. U njegovom dnevniku, iako je prije nego što je postao dokazni predmet u Hagu, prošao temeljitu „obradu“ BIA-e, on sam uspostavio direktnu vezu između sebe i onoga što se događalo u Tomašici. Piše o sastanku sa Simom Drljačom, Milanom Kovačevićem i tadašnjim rukovodstvom opštine Prijedor i raspravlja se o masovnoj grobnici Tomašici. Mladić tu upozorava da se mora voditi računa, ako bude vođena bilo kakva istraga, da papiri ne dođu u pogrešne ruke – kazao je za „Avaz“ Suljagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79