Suljagić upozorava na moguće smanjenje ovlasti OHR-a: Ponavlja se historija iz devedesetih

Suljagić upozorava na moguće smanjenje ovlasti OHR-a: Ponavlja se historija iz devedesetih


Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog špekulacija da pojedine države Evropske unije razmatraju smanjenje ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta.

Suljagić je povukao paralele sa situacijom iz devedesetih godina, kada je međunarodna zajednica uvela embargo na oružje za branitelje ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, što je, prema njegovim riječima, doprinijelo tragičnim događajima u Srebrenici.

“Pokušaji smanjenja uloga visokih predstavnika podsjećaju na nedjelotvorne i štetne poteze evropske zajednice iz devedesetih,” izjavio je Suljagić, dodajući da je takav pristup tada imao katastrofalne posljedice.

On je podsjetio na embargo na oružje koji je tada uveden za branitelje ljudskih, evropskih i civilizacijskih vrijednosti, s argumentom da će to pomoći u sprječavanju sukoba i agresije.

Suljagić je naglasio kako ured visokog predstavnika ostaje ključna institucija za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, posebno u trenutku kada, prema njegovim riječima, “rasizam, separatizam i mitomanija u Srbiji i entitetu RS bilježe porast”.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su političke tenzije u regiji na visokom nivou, a uloga međunarodne zajednice sve značajnija za očuvanje mira.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija