Suljagić upozorava: Ne prođe ni jedna komemoracija genocida da je policija RS-a ili BIA ne pokušaju ugroziti

“Ne mogu govoriti o detaljima, ali naša javnost treba da zna da ne prođe ni jedna komemoracija genocida da policija bosanskih Srba ili BIA ne pokušaju ugroziti njeno održavanje ili diskreditirati institucije uključene u njeno održavanje”.

Napisao je ovo danas direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na Twitteru.

– Neće odustati nikad. Nećemo ni mi – dodao je Suljagić u tvitu.

Suljagić je ovo napisao vjerovatno kao reakciju na objavu dokumenta, koji se jučer pojavio u medijima, a koji je označen kao službena zabilješka MUP-a RS-a.

U njoj se navodi da je “prema prikupljenim operativnim saznanjima, grupa ekstremno orijentiranih osoba sa teritorije Bužima planira da dana 9. jula 2022. godine u mjestu Liplje, grad Zvornik, prilikom obilježavanja vjerskog praznika Bajrama izazove nerede sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti, te izazove reakciju policijskih službenika MUP-a RS-a koja bi bila prikazana kao zloupotreba sile prema bošnjačkom stanovništvu. Navedenog dana u mjestu Liplje, grad Zvornik, na bajramskoj molitvi trebao bi biti prisutan i reis IZ BiH Husein-ef. Kavazović te učesnici prethodno pomenutog “Marša mira”.

Tim povodom oglasili su se i iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, istaknuvši da se centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, kojoj prisustvuje reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Također su reagirali i pojedini zvaničnici koji se u njoj pominju, ocijenivši da se, između ostalog, ovakvim dokumentima insisnuira namjera Bošnjaka da izazivaju nerede, što nije prvi put.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79