Suljagić: Vladavina prava prestaje tamo gdje počinju muslimani

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, danas je svjedočio u predmetu protiv uredništva RTRS-a zbog optužbi za negiranje genocida.

Ovaj korak dolazi nakon što je Suljagić podnio prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv uredništva RTRS-a i predsjednika Udruženja novinara RS-a, Danijela Simića.

Suljagić je izjavio: “Danas sam, u svojstvu svjedoka i podnosioca krivične prijave, saslušan u predmetu istrage protiv Danijela Simića i uredništva RTRS zbog negiranja genocida. Uvijek smo na raspolaganju institucijama BiH.”

Ovaj slučaj potiče iz izjava Danijela Simića, koji je u više navrata izjavio da se svake godine u Srebrenici u julu održava “Potočarski igrokaz”, aludirajući na 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Nakon tih izjava, Suljagić je podnio krivičnu prijavu.

“Sada ćemo testirati dvije institucije. RAK, kojem ću poslati pritužbu, i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kojem ću poslati krivičnu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u ovoj zemlji prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako”, poručio je Suljagić nakon podnošenja prijave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79