„Šume RS” u gubitku većem od 5,1 milion KM

„Šume RS” u gubitku većem od 5,1 milion KM


U prvih šest mjeseci ove godine, Javno preduzeće “Šume RS” suočilo se s gubicima većim od 5,1 miliona KM, a ovaj negativan finansijski rezultat prouzrokovan je lošim poslovanjem 22 organizaciona dijela ovog preduzeća. Prema podacima iz uprave “Šuma RS,” najveći gubitak zabilježilo je Šumsko gazdinstvo “Banjaluka,” s gubicima od 963.391 KM u prvih šest mjeseci ove godine.

Iako je deset preduzeća ostvarilo dobit u poslovanju, najbolji rezultat među njima postiglo je Šumsko gazdinstvo “Romanija” Sokolac, sa dobiti od oko 1,1 milion KM.

U upravi “Šuma RS” naveli su da su loši vremenski uslovi u drugom kvartalu ove godine značajno utjecali na poslovanje. Plan proizvodnje ostvaren je sa samo 78 posto zbog nepovoljnih vremenskih uslova, što je dovelo do ukupnog gubitka od 5.112.261 KM.

Direktor Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac, Strahinja Bašević, istakao je da su proizvodno-finansijski rezultat postigli u skladu s planom i unatoč izazovima uzrokovanim kišnim vremenom. Dodao je da je njihova posvećenost i suradnja s izvođačima radova omogućila prevladavanje problema te da su svrstani među vodeće u industriji.

S druge strane, direktor Šumskog gazdinstva “Maglić” Foča, Spomenko Stojanović, napomenuo je da su izuzetno nepovoljni vremenski uslovi u drugom kvartalu ove godine znatno utjecali na njihov poslovni rezultat. Kaže da polugodišnji rezultat u šumarstvu nije uvijek reprezentativan jer se druga polovina godine često pokazuje uspješnijom.

Spomenko Stojanović, direktor ŠG „Maglić“ Foča, kaže da u 38 godina radnog iskustva ne pamti da je u drugom kvartalu, odnosno na proljeće bilo toliko kiše kao ove godine.

– To je jedan od razloga, a drugi je taj što nismo mogli fakturisati i knjižiti kao dobit ono što smo ugovorili. Kasnili su ugovori upravo zbog vremenskih uslova – navodi Stojanović.

Smatra da polugodišnji poslovni rezultat u šumarstvu ne znači puno, jer druga polovina godine „obično bude uspješnija“, ističući kako imaju vremena da isprave pozitivan rezultat.

Na konstataciju da neka gazdisnstva imaju dobit, a na Sokocu i veću od milion KM, Stojanović kaže da to šira javnost ne razumije.

– Vi to posmatrate od 1. januara, a treba vidjeti šta je bilo i proteklih godina. Nije realno posmatrati pologudišnji period. Moramo se vratiti unazad. Ako neko iskazuje dobit na šest mjeseci i hvali se time, neka vrati centralnom računu pare pa ćemo mi svi drugi mnogo brže ozdraviti. Ja se ne hvalim, prvi put smo iskazali gubitak, a do kraja godine ispravićemo – poručuje Stojanović.

„Šume RS“ su preduzeće koje ima najveći broj zaposlenih, oko 4.500.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija