Sumnje na političku pozadinu: Trebinje nije siguran grad, puno kritika na rad policije

Odbornici Skupštine Grada Trebinja jednoglasno su odbili informaciju o stanju bezbjednosti na području Trebinja u drugoj polovini 2020. godine, ocjenjujući da stanje bezbjednosti nije zadovoljavajuće, već da je zabrinjavajuće zbog velikog broja neriješenih paljevina vozila.

Usvojeni su zaključci SNSD-a i skupštinske većine, te jedan zaključak SDS-a, PDP-HNP i Liste za pravdu i red.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje prepoznatljivo mjesto i da paljevine doprinose da se ljudi ne osjećaju bezbjedno.

“Maksimalno smo na raspolaganju policiji za sve što im možemo pomoći”, naveo je Ćurić.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović naveo je da ni on, ni skupštinska većina nije zadovoljna stanjem bezbjednosti na području Trebinja.

“Parametri u izvještaju su suvoparni. Ovo je sama statistika i na nju nemamo zamjerki. Međutim, nije takav osjećaj građana u Trebinju. I zato ovu informaciju nismo podržali”, kazao je Petrović.

On je predložio usvajanje četiri zaključaka kojim Skupština Grada izražava zabrinutost zbog loše bezbjednosne situacije u Trebinju, čime je ozbiljno narušeno povjerenje građana u policiju, te poziva MUP i Policijsku upravu Trebinje da iskoristi sve raspoložive resurse kako bi razotkrili sva neriješena počinjena krivična djela, posebno paljevine vozila, izvršioce i nalogodavce.

“Jedan od zaključaka je i da je neophodno povećati prisustvo policijskih službenika na ulicama grada, te dodatno angažovanje policajaca kroz novo zapošljavanje ili preraspodjelu u okviru postojećih mogućnosti”, naveo je Petrović.

On je rekao da na ovaj način skupštinska većina šalje jasnu poruku da želi da se riješe sva krivična djela koja su do sada nerasvijetljena, jer se u gradu odaje slika nesigurnosti.

Odbornik SDS-a Borivoje Ninković iznio je prijedloge tri zaključka opozicije kojim se od MUP-a RS traži da pozove na odgovornost rukovodioce PU Trebinje – nije usvojeno, dok se od tužilaštva i sudova traži da završe sve započete predmete (usvojeno) i da se sazove tematska sjednica Skupštine grada na temu bezbjednosti – nije prihvaćeno.

Odbornik PDP-HNP Slavko Vučurević rekao je da se u posljednje vrijeme dešavaju stvari koje naš grada vraćaju u neki raniji period, kada su se dešavale brojne paljevine vozila.

“Bezbjednost je važna stvar za opšti razvoj grada Trebinja, jer je turistički grad i svako nerasvijetljeno krivično djelo ima uticaj i na privredu. Čestitke za sve što je policija uradila, ali velike zamjerke na veliki broj krivičnih djela koja nisu rasvijetljena, poput paljevina vozila”, naveo je Vučurević.

Odbornik SP-a Rajko Ćapin rekao je da je neophodno da se zakaže tematska skupština grada o stanju bezbjednosti u Trebinju.

Odbornik SDS-a Ilija Mastilović rekao je da je stanje bezbjednosti u Trebinju loše, te da klub odbornika SDS-a iz tog razloga nije podržao ovu informaciju.

“Često možemo čuti da se građani žale na prekomjernu primjenu sile prilikom privođenja od strane policije. Pa da li je moguće da svi koji se privode pružaji otpor?”, kazao je Mastilović.

On je ukazao da je u dane vikenda primjetan broj organizovanog prosjačenja po Trebinju, dok je podnijeta samo jedna prekršajna prijava, što je nemoguće.

Odbornik Liste za pravdu i red Duško Ninković rekao je da je stanje bezbjednosti u Trebinju katastrofalno zbog paljevine vozila.

On je rekao da se to mora osuditi, kao i brutalno prebijanje Marka Dučića od strane trebinjske policije.

Odbornik PDP-HNP Saša Borjan rekao je da su na meti paljevine vozila bili i policajci i odbornici, zbog čega je bilo sumnji i na političku pozadinu, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79