Sumnje u zakonitost rada Američkog univerziteta u Sarajevu

Pod sumnjom u zakonitost rada Američkog univerziteta u BiH, odnosno Visoke američke škole za ekonomiju u Sarajevu, resorno ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih zatražilo je od Denisa Prcića, osnivača i vlasnika ove institucije, da dostavi adresu njenog sjedišta, ugovore sa studentima, te detalje o načinu organizacije nastave tokom protekle i ove akademske godine.

U protivnom, ovoj ustanovi će biti zabranjeno obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području KS.

Prema rješenju resornog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Američki univerzitet u Sarajevu, odnosno Visoka američka škola za ekonomiju također je dužna dostaviti na uvid broj zaposlenog akademskog osoblja, njihove nastavne norme, odluku o izboru u akademska zvanja te broj angažiranih spoljnih saradnika.

– Smatram da je jako važno napomenuti da smo zaprimili ogroman broj pritužbi i studenata i roditelja i da smo zbog toga angažirali inspekciju kao alat kontrole visokoškolskih ustanova. Žalbe su bile razne, mnoge su bile finansijske prirode i neke su bile za neodržavanje nastave – navodi Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a.

Četvrtog septembra, 13. i 21. oktobra ove godine kantonalni prosvjetni inspektori su bezuspješno pokušavli izvršiti nadzor nad zakonitošću sporne Visoke američke škole za ekonomiju i to na prijavljenoj adresi Zmaja od Bosne 8. Ali tamo nisu zatečeni ni studenti ni profesori niti bilo kakve oznake spomenute institucije.

– Poslate obavijesti su se uz povratnicu poštom vratile Inspektoratu prosvjetne inspekcije sa naznakom dostavljača “obaviješten – nije podigao” – ističe Vildana Brdarić, PR uprave za inspekcijske poslove KS-a.

– U ovom trenutku nemamo vrata na koja možemo pokucati. Mislim da je to veliki problem u KS-u. To je nedopsutivo – poručuje Krivić.

Tražili smo i komentar prvog čovjeka Američkog univerziteta u BiH Denisa Prcića, koji nam je odgovorio:

“Radi proglašenja stanja pandemije u FBiH i velikog broja oboljelih u KS-u, Američka škola za ekonomiju koja se nalazi na adresi Zmaja od Bosne 8 u Sarajevu još od mjeseca marta završila je s predavanjima. Ove akademske godine nećemo upisivati studente i izvoditi nastavu. S tim u vezi zakazaćemo sastanak s resornim ministrom Anisom Krivićem, koji je kao nekadašnji prosvjetni inspektor KS-a više puta dolazio u inspekciju i upoznat je s kvalitetom rada Američke škole za ekonomiju u Sarajevu.”

Američki univerzitet inače ima šest fakulteta u Sarajevu i Tuzli. Petnaest godina izvode nastavu te izdaju diplome ali, upravo zbog različitih pritužbi studenata njihova je legalnost upitna, a također i predmet istražnih radnji. Otkazana im je i validnost kvalitete Savjeta za akreditaciju nezavisnih ustanova Sjedinjenih Američkih Država. Ukoliko u naredne tri sedmice ne odgovore na upite resornog ministratsva KS-a, slijedi im zabrana obavljanja djelatnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79