SUMNJIVE INVESTICIJE U REUMALU: Radnici tuže firmu, uprava prijeti otkazima, kriminal se nastavlja…

Fojnici i “Reumalu” polako, ali sigurno, na naplatu dolaze posljedice neprocesuiranih kriminalnih radnji prethodnih godina

Okončan je prekid rada fojničkog Reumala usljed pandemije korone, no uslijedili su novi finansijski problemi.

Reumal je suočen sa izvršnim sudskim presudama po osnovu tužbi 50 radnika, uglavnom fizioterapeuta koji su tužili firmu zbog neisplaćivanja plaća po kolektivnom ugovoru. Ukupno, Reumal mora isplatiti 800.000 maraka a prva tranša od 118.000 već pristiže  na naplatu.

„Mi nismo zdravstvena ustanova, a oni su tužili po kolektivnom ugovoru za zdravstvo. Naš osnivač je Općina Fojnica i ne dobijamo sredstva iz ZZO,“ objašnjava za Žurnal izvršni direktor Reumala Alija Mukača.

 

 Alija Mukača

Mukača tvrdi da je uprava Reumala pokušala mirnim putem tražiti od radnika da odgode naplatu potraživanja jer to može ugroziti poslovanje i egzistenciju preostalih 350 radnika koji primaju platu od 400 do 500 maraka.

„Oni to nisu radili dok je bila bivša uprava, kada su imali benefite, pozajmice, plaćala im se školarina“,  optužuje Mukača.

Prijetnje otkazima zbog tužbi

Radnici koji su tužili firmu, u razgovoru  za Žurnal uz uslov anonimnosti, tvrde da su izloženi svojevrsnom pritisku i ucjenama da povuku tužbe.

„Na posao nakon ponovnog otvaranja Reumala pozvani su samo oni koji nisu podnijeli tužbe“, tvrde.

Prijeti im se otkazima putem disciplinskih i prekršajnih prijava što su, navodno, bez maske došli u prostorije uprave na sastanak. Navode i da uprava namjerno ne dovodi dovoljno klijenata, kako ne bi morali angažovati radnikekoji su tužili firmu.

 

Ovakva situacija uzrokovala je razjedinjenje zaposlenih, jer je isplata potraživanja po tužbi predstavljena kao siguran korak ka kašnjenju plata, doprinosa i svemu drugom što prethodi eventualnom stečaju Reumala.

 

Sindikalni skup radnika Reumala, februar 2020.                                                                  

Činjenica jeste da Reumal tokom pandemije nije dobio niti marku pomoći, a morao je obustaviti rad. Općina Fojnica se prošle godine kreditno zadužila kako bi donekle premostila finansijske probleme Reumala.

U svemu je zaboravljen glavni razlog zašto je Reumal doveden u tešku finansijsku situaciju. Proteklo je vrijeme isplatio 1,5 miliona kao sudužnik na 14 miliona vrijedne kredite firmi kćerki – Aquareumala i NCF-a. Njihovi dugovi su uglavnom prebacivani na Reumal, uz blagoslov uprave ovih firmi i čelništva Općine Fojnica, čitaj SDA-HDZ koalicije.

Od općinskog vijeća nije tražena saglasnost za osnivanje NCF-a, a moralo je. Od vijeća nije tražena ni saglasnost da Reumal bude sudužnik kredita, a moralo je“, upozoravali su tada sagovornici Žurnala.

Hronologija kriminalnih radnji

Žurnal je posljednjih godina iscrpno pisao o dešavanjima u Reumalu, od prvih  saznanja o sumnjivim poslovnim potezima, pa do propasti projekta Aquareumal. Najavili smo da će sve što se radi rezultirati bankrotom Reumala, i nezakonitoj dokapitalizaciji NCF-a odnosno hotela Nature, koju je izvršila tzv. kladioničarska grupacija pod okriljem HDZ-a, uz svesrdnu podršku partnera iz SDA.

 suvlasnici NCF-a                                             

Reumalu je nakon dokapitalizacije preostalo samo 27% vlasništva u NCF-u, a otplaćuje kreditne obaveze. Žurnalu se obraćaju fizička lica koja su uplatila učešće tokom gradnje hotela Nature, na osnovu kojeg su sticali pravo sedmodnevnog korištenja sobe tokom godine.

Niko nam ne odgovara na pozive mjesecima,“ kažu oni.

hotel Nature

Hotel Nature je od prošle godine zatvoren. Prema informacijama Žurnala, aktuelni suvlasnici su u poslovnom sukobu zbog daljnjeg poslovanja firme. Ne žure, jer dugove ionako plaća Reumal. Za to vrijeme, situacija sa (su)vlasništvom nad apartmanima kojima sada umjesto Aquareumala upravlja NCF (!?) je gotovo anarhična.

Apartmani i “ponuda”

Kako bi naplatila dugovanja, Porezna uprava prodaje poslovne prostore. Neki od kupaca su se uspjeli upisati kao vlasnici, pa sada samo dograđuju, iznajmljuju i upravljaju „posjedom“. Uporedo, još uvijek se pojavljuju kupci. Tako je nedavno Fojnicu posjetio bh državljanin na radu u Švicarskoj sa namjerom da vidi apartman za koji je uplatio novac. Imao je i broj ZK izvatka. Nakon provjere u općinskom katastru, rečeno mu je da taj apartman ne postoji, da je samo bio u planu… Novca kao ni apartmana – nema.

Ako se pitate ko je trebao istražiti sve što se dešavalo u Fojnici, to je Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona. Ovo tužilaštvo ima titulu najlošijeg u BiH, što u žestokoj konkurenciji, priznaćete, nije jednostavno osvojiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79