Sumnjivi prijatelji Mateja Periša: Zašto nisu odmah prijavili njegov nestanak u Beogradu?

Penzionisani zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage Branko Lazarević oglasio se povodom nestanka Splićanina Mateja Periša u Beogradu. Kaže da se svaki nestanak, posebno kad se dogodi u drugoj državi odmah prijavi i sa svim osobama se postupa kao da su osumnjčene.

“Kad god osoba nestane, policiju treba obavijestiti odmah, a policija treba da razmotri sve mogućnosti i preduzme baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenario. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi, također treba pristupati kao da se dogodilo najgore”, kazao je Lazarević za hrvatske medije.

Lazarević je naglasio kako je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar. U konkretnom slučaju, možda bi temeljem saradnje dvije policija trebalo angažovati dobrog kriminalistu iz Hrvatske, kazao je.

On ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. decembra oko 18 sati, a mladić je posljednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. decembra u 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

“Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moje kolege i ja doslovno bismo priveli u stanicu sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim, odmah bi razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali, kako bi vidjeli podudaraju li se svi navodi o nestanku”, ističe Lazarević.

Paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju, treba napraviti detaljnu analizu njihovog ranijeg odnosa, kao i pomno utvrditi što se događalo u samom klubu i oko kluba.

Često je za razrješavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan: mladići su, na primjer, mogli da zapjevaju neku pjesmu koja se domaćima nije svidjela, pa da ga nakon izlaska iz kluba neko dočeka i napadne. Ali, to su za sada samo nagađanja, Lazarević je govorio uopšteno o pravilima potrage.

Kazao je i kako bi htio da mladić bude pronađen živ i zdrav, ali vjeruje da se samoj potrazi moglo i trebalo pristupiti puno ozbiljnije.

Matej Periš, mladić iz Splita, posljednji put je viđen u jednom beogradskom noćnom klubu. U potragu za njim su se uključile i srbijanske vaterpolo legende.

Matej je visok 188 centimetara, ima plave oči i kosu.

Ispred kluba “Gotik”, u kome je posljednji put u noći između četvrtka i petka viđen nestali Splićanin Matej Periš, nalazi se policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79