Suprotno obećanjima Izetbegovića: BiH bez kandidatskog statusa za EU u 2021. godini

Suprotno obećanjima Izetbegovića: BiH bez kandidatskog statusa za EU u 2021. godini


Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je prilikom boravka u Briselu u junu, u razgovoru za BHT1, izrazio nadu da će u 2021. godini biti provedene neophodne reforme koje bi u konačnici dovele do sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

“Mislim da će doći do pomaka koji bi značili konačno dobijanje kandidatskog statusa. Sve je do sada išlo usporeno, sve je išlo mukotrpno ali je išlo. Mislim da i ovaj put će ići i mislim da ćemo u 2021. do kraja ove godine doći do kandidatskog statusa” – izjavio je za BHT Bakir Izetbegović, 28. 6. 2021.

Podsjećamo da su domaći politički lideri tokom prethodnih godina više puta najavljivali dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, o čemu je Istinomjer pisao. Tako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kandidatski status najavljivao u novembru 2019. godine, a prije njega, u 2018. godini, to je učinio tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Također, Istinomjer je pisao i o izjavama Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH , ocijenivši ih nedosljednim jer je prvo u aprilu 2017. godine Čović najavio kandidatski status do kraja te godine, pa je u novembru iste godine obećao da će BiH u tom roku dostaviti odgovor na Upitnik EK.

Nakon što je krajem jula 2021. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojim se, između ostalog, kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, politički zvaničnici/e koji/e dolaze iz Republike Srpske počeli/e su s bojkotom rada institucija BiH u obimu definisanim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske pa, s tim u vezi, oba doma državnog Parlamenta nisu profunkcionisala u punom kapacitetu, te reformski zakoni, od Zakona o VSTV-u, Zakona o javnim nabavkama do Zakona o sukobu interesa, nisu usvojeni.

Podsjećamo, Istinomjer je, analizirajući izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da je BiH na korak do članstva, odnosno do kandidatskog statusa za članstvo u EU, detaljno pisao o tome šta su bh. politički zvaničnici/e uradili/e tokom 2021. godine na evropskim integracijama naše zemlje.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer će obećanje Bakira Izetbegovića da će BiH do kraja 2021. godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU ocijeniti neispunjenim.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija