Supruzi člana Naše stranke dali 200.000 KM za tek osnovano udruženje

Gledajući događaje hronološki, stiče se dojam da je sve odrađeno planski

Vlast u Kantonu Sarajevo planira izdvojiti 200.000 KM za nevladinu organizaciju “Institut za kulturu i umjetnost” koja je formirana prije šest mjeseci.

Dokumenti na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo potvrđuju da je budžetom za ovu godinu za nevladinu organizaciju koja tek osnovana, nema ni svoju web stranicu, niti projekte iza sebe planirano izdvajanje enormnih 200.000 KM.

Sve što se može pronaći je podatak da je predsjednica udruženja Alma Jusufbegović-Bečić koja je donedavno radila kao stručna savjetnica za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta KS.

Kao potpredsjednica udruženja registrovana je Nerma Vukasović (supruga Marija Vukasovića, člana Glavnog odbora Naše stranke), koja je također donedavno bila angažirana u Ministarstvu kulture i sporta KS. Pored toga što je supruga funkcionera pomenute stranke, Nerma Vukasović je i aktivna članica ove stranke u Općinskom odboru Novo Sarajevo.

Gledajući događaje hronološki, stiče se dojam da je sve odrađeno planski. Ova nevladina organizacija je u registar upisana 21. decembra 2018. godine, nekoliko dana prije nego je vlast u Sarajevu usvojila budžet za 2019. Odmah su planirani u budžetu s navedenim iznosom. To je potvrđeno prošle sedmice rebalanosm budžeta u Skupštini KS prenosi Fokus.

 

S druge strane, zanimljivo je da je vlast u Kantonu Sarajevo dosta manje novca planirala izdvojiti za neke javne institucije kulture koje postoje i rade godinama. Primjer je Historijski muzej koji je dobio 86.800 KM, Umjetnička galerija 81.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica 104.500 KM, Roditeljska kuća je naprimjer dobila 75.000 KM…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79