Surovo i istinito: 8 razloga zašto obrazovni sistem djecu čini glupom i depresivnom

Još jedan način stvaranja depresivne djece je da moraju biti dobri učenici kako bi imali puno novca, odnosno dobru platu. Školski sistem koji danas postoji odavno je zastario, a djeca su postala kao roboti. Vrijeme je da dobro razmislite o odabiru škole za vašu djecu jer, obrazovni sistem djecu čini glupom i depresivnom na nekoliko načina. Pogledajte o čemu je riječ. Uči djecu da budu ‘kao iz kalupa’ Škola od najmanjeg uzrasta propagira psihologiju masa i ideju o tome da svi trebamo biti jednaki, ali ne u moralnom smislu, već u načinu razmišljanja. Postulati sistema smatraju se za jedine važeće i pravilne. U školi trebaju pratiti mišljenje nastavnika, a svaka različitost često bude ili ismijana od strane drugih učenika ‘iz kalupa’ ili kažnjena nižom ocjenom od strane učitelja.
Uči djecu ‘šta’ misliti umjesto ‘kako’ misliti Škola usmjerava djecu u jednom pravcu kako učiti i logički rasuđivati, ali samo u okvirima onoga što se može kasnije ocijeniti ocjenom. Djeca trebaju učiti podatke i kasnije ih prezentirati, ali u to rijetko spada kritičko rasuđivanje, logika i analitika. Stavovi udžbenika i nastavnika postaju njihovi bez razmišljanja da li je to dobro i istinito. Uči djecu nekreativnosti Kreativnost je najvažnija stvar za djecu, ali je škola uspješno potiskuje. Škola zatvara djecu u kutiju baveći se isključivo njihovim raciom umjesto da kultivira njihov duh, srce i um. Vrlo je važno da djeca što više maštaju kako bi jednoga dana bili sposobni stvarati vizije za budućnost, koje će od njih napraviti uspješne ljude. Uči djecu da se plaše neuspjeha Nastavni sistem tjera djecu da konstantno uče kako bi položili sve testove, jer se pad na ispitu smatra neuspjehom. Loše ocjene dalje prouzrokuju kazne i prozivanje pred drugima. Djeca stvaraju mržnju i strah od neuspjeha, na koji treba gledati kao na samo još jedno iskustvo, i zato se kasnije u životu plaše riskirati i bježe od velikih pothvata zbog straha od neuspjeha.
Uči djecu da misle kako je igra loša U školi nema igre, dobro je poznato. Iako djeca uživaju u igri koja čini da im srce brže kuca i da su sretniji, oni je vremenom počinju doživljavati kao nešto loše, odnosno nešto što nije produktivno, ne daje rezultate i smatra se gubljenjem i trošenjem vremena. U školi uče da budu ozbiljni, mirni, da razmišljaju o posljedicama i da što prije nalikuju na odrasle. Uči djecu da ne slušaju svoje srce Za razliku od odraslih, djeca su vrlo povezana s unutrašnjim glasom koji dolazi ih njihovog srca. Vremenom, taj glas nestaje jer u školi rade ono što moraju, ne ono što osjećaju i žele. Svako dijete je u obavezi da radi ono što ne voli i da ulazi u kalupe i obrasce školskog sistema, na taj način se udaljavajući od svog srca. Uči djecu da uspjeh povezuju s novcem Još jedan način stvaranja depresivne djece je učenje da oni moraju biti dobri učenici kako bi imali puno novca, odnosno dobru platu. Iako smo okruženi primjerima najbogatijih ljudi na svijetu, koji nemaju završene visoke škole, sistem i dalje propagira da vam treba diploma kako bi postali ‘korporativni robovi’. Umjesto da uče kako bi stekli znanja, unaprijedili se i mogli živjeti život koji žele, oni misle da uče kako bi imali novac, ne ono što njime mogu stvoriti. Uči djecu žrtvovati danas radi sutra Djeca provode dane u obvezama, učeći zbog priče da će se sve to jednog dana vratiti kroz novac. Umjesto da uživaju i stvaraju u sadašnjem trenutku, škola se gleda samo kao prijelazno razdoblje. Djeca idu ka zamišljenom cilju, misleći da nema sreće dok ne odrastu, na taj način zaboravljaju uživati ​​u sadašnjosti i svakom trenutku djetinjstva. (atma.hr) O ovom problemu se sve više govori, sve više smo svjesni kakav uticaj loš obrazovni sistem ima na omladinu. Glavni problem obrazovanja u Srbiji, a i regiji – da djeca u školi ne uče. Oni tamo idu da im se izdiktira i prepriča, a uče tek kad dođu kući. Naravno, kod kuće im pomažu, ukoliko roditelji ne znaju gradivo, privatni profesori su tu ako za to roditelji imaju novca. Pogledajte govor u skupštini zamjenice predsednika DJB i narodne poslanice Branke Stamenković. (Tuzlanski.ba)
Loading..