Susjedi šalju 14 helikoptera Ukrajini, skidaju hrvatske oznake s njih

10.02.2023., Zagreb, vojarna Lucko . Ministar obrane Republike Hrvatske, Mario Banozic, sa suradnicima obisao radove na izgradnji hangara za helikoptere UH-60 M Blackhawk. (10.02.2023., Zagreb, vojarna Lucko . Ministar obrane Republike Hrvatske, Mario

Hrvatska vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga Hrvatske te su krenule pripreme za njihov transport, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi radnici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme. Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a.

Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku.

Naime, svih 14 helikoptera bit će prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku, dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Hrvatska vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u novembru prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79