Sutomore – nova baza Bosanaca na Jadranu

Sutomore, gradić u blizini Bara u Crnoj Gori, ako je suditi prema posljednjim sezonama, nova je baza Bosanaca na Jadranu. Razloga je napretek, ali ključne stvari su blizina, cijene i, naravno, ljubazni domaćini.

Blagi skok

U ovaj dio Crnogorskog primorja, ukoliko dolazite iz Sarajeva, možete stići preko Trebinja ili Foče. Mi smo se odlučili za drugu opciju, jer uštedite sat vožnje, ali morate biti spremni na 14 kilometara uskog puta, makadama i provalija kakvih nećete vidjeti ni na reliju.

No, dolaskom u Sutomore osjeti se da je korona harala i u komšijskoj zemlji. Ukoliko ste ranijih godina dolazili u ovo mjesto, primijetit ćete da su neki marketi, pekare i kafane stavili ključ u bravu. Treba reći da su i cijene pojedinih usluga malo više u odnosu na godine prije pandemije. Apartman za dvije osobe platit ćete od 25 do 40 eura u zavisnosti od blizine plaže i uređenosti apartmana, ali i činjenice jeste li „stari“ gosti.

Za „stare“ goste i cijene su „stare“. Za one plićeg džepa i koji su spremni na tabananje do plaže, na magistrali se krevet može naći za svega 10 eura.

Plaža duga gotovo dva kilometra, s istim tolikim šetalištem, nudi sve za osobe od 7 do 77 godina. Ukoliko volite mirniju atmosferu i pravi odmor, dvije ležaljke i suncobran koštat će vas šest eura. Na plažama koje nude zabavu u vidu pjena-partija, muzike, hostesa i plesačica, ista usluga koštat će vas deset eura.

Da ne zaboravimo, cijene rastu u odnosu na red ležaljki. Prvi, najbliži moru, platit ćete više i do četiri eura. Bosanci sve okreću na šalu pa smo tako mogli čuti kako govore da neće nikako u „prvi saf“.

Nisu „bezobrazni“

Naravno, na nekoliko mjesta imate javne plaže. Suncobran možete unajmiti za tri eura, i to je, ujedno, najjeftinija varijanta.

Cijene u restoranima i kafićima ne odskaču mnogo od prosječnih ugostiteljskih objekata u Sarajevu. Crnogorci nisu „bezobrazni“ i nisu im, kako mi, Bosanci, kažemo, „gladne oči“. Točeno malo pivo košta tri marke, veliko četiri. Kafa je oko dvije marke. Pizza oko 8 KM.

Noćni život

Omladine pune života najviše ima. Pa tako ima za svakoga ponešto. Muzika uživo, atraktivne hostese koje vas za majicu vuku i pokušavaju uvući u kafiće, tamburaši… Nemojte se čuditi ako u neko doba nabasate i na kolo usred šetališta. Ove godine muzika je dopuštena do 24 sata, prije je to bilo do jedan sat poslije noći. I svi se toga pridržavaju, jer su na ulicama jake snage Žandarmerije i inspekcija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79