Sutra jednokratna pomoć za penzionere: Evo koje će grupe dobiti 120 KM, koje 100 KM, a koje neće dobiti ništa!

U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija 5. augusta, kada će penzioneri uz penziju dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Ipak, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika.

– Osobe koje nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, tj. korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH. Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH – objašnjava nam Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Svi korisnici koji ostvaruju prava na penziju će dobiti i jednokratnu pomoć.

– Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć. Na čeku će stajati stavka jednokratni novčani iznos penzije kako je i regulirano uredbom Vlade FBiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH – rekao nam je Lizde.

S druge strane, ako više članova ostvaruje pravo na porodičnu penziju, onda se jednokratni novčani iznos penzije dijeli s brojem članova.

– Naprimjer, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 50 ili 60 KM ovisno od toga u koju kategoriju spada – rekao nam je Lizde.

Podsjećamo, po 120 KM jednokratne finansijske pomoći dobit će korisnici čije penzije iznose do 478,91 KM (zagarantovane), a svi iznad zagarantovane penzije će dobiti iznos od 100 KM.

Najniža penzija u Federaciji iznosi 382,18 KM, zagarantovana je 478,91 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 233 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79