Sutra masovni protesti u Banjaluci: “Da je ovo normalna država političari sebi ne bi dizali plate, minimalna plata bi bila 1000KM!”

Dana 06.07. 2022 godine u 19h svi koji dođu na Trg Krajine u Banjaluci imat će priliku da potpišu zahtjev po hitnom postupku koji će biti uručen Vladi Republike Srpske.

Zahtjevi su:

1. Minimalna plata u Republici Srpskoj da iznosi 1000KM
2. Izmjena zakona o radu, Poslodavac ima obavez da nakon 6 mjeseci provedenog u radu kod jednog poslodavca u kontinuitetu ili sa prekidima radnika prijavi na ugovor na neodređeno, a ne kao što je do sada bilo pravilo od 2 godine.

(Okačite na zid kako bi što više ljudi saznalo,zajedno možemo SVE).

“Protesti su organizovani pod inicijativom udruženja Restart RS i Restart BiH.
Pozvan sam sa njihove strane kao borac za radnička prava da podržim proteste što sam i prihvatio. Dosta je više bilo iskorištavanja i trovanja naroda. Godinama nas truju po nacionalnoj osnovi, jer ne žele da budemo složni, ali tome je došao kraj.
Već 30 godina trpimo svi to, trpimo robovlasnike jer su nam usadili u glavu “ćuti i trpi”, trpimo vlast pod istom parolom te parolom oni drugi ne valjaju.

Došli smo do vrhunca kada čovjek ne može više da trpi, gdje ima više gladnih nego sitih, kada broj radnika je skoro isti kao broj penzionera.
Ovaj skup nije političkog karaktera, a ja kao borac za radnička prava želim da pošaljem poruku vlastima ili mjenjajte zakone i posvetite se radnicima ili će te uskoro ostati bez njih, te nastavite li sa mržnjom odbit će vam se od glavu.” – izjavio je jedan od pokretača protesta Dražan Pejaković za Crnu-Hroniku.

Radnik nije ROB.
STOP mržnji.

“Da je ovo normalna država protestni zahtjevi bi bili da se ukinu akcize na gorivo odnosno naftu i naftne derivate, da se ukine PDV na naftu i naftne derivate preko 2 KM i da političari sebi ne dižu plate, makar ne za ovih bahatih 500 KM. Međutim, pošto mi ne živimo u normalnoj državi , na ovim protestima imamo samo tri zahtjeva – umjesto 500 , da se poltiičarima povećaju plate za 5000 KM, drugi je zahtjev da se udvostruče akcize na gorivo a treći zahtjev je da se poveća PDV na osnovne životne namirnice” rekao je predsjednik UG “Restart Srpska” Stefan Blagić

On kaže da će građani shvatiti ironiju u ovim zahtjevima

Blagić dodaje da je protest prijavljen u policiji, i da nisu dobili zabranu za održavanje protesta.

Banjalučki satiričar i komičar Mirko Komljenović Mirkan smatra da živimo u tragičnom vremenu te da su političari uspješniji komičari od pravih autentičnih komičara.
main image

“To što ja pokušavam da osmislim da bude smiješno, oni rade sa punim uvjerenjem da to tako treba i da je to ispravno. Oni su uspješniji, imaju veći auditorium, imaju veće plate. Oni izađu za skupštinu, mi ih gledamo smijemo se a oni primaju bolju platu od nas. Definitivno su supješniji” kaže Mirko Komljenović.

“Pošto ne smijemo dozvoliti da se naši političari ovoliko pate i da povećaju plate za samo 500 KM (svi znamo da se od 500 KM ne može živjeti), riješili smo da im damo punu podršku!Što se tiče građana, mi imamo samo jednu poruku: NEĆEMO PLATE, HOĆEMO OBEĆANJA!” stoji u ranije objavljenom pozivu na proteste

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79