Sutra presuda za ubistvo Slavena Marčete kojeg je Dušan Ilić namjerno pregazio

U Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sutra će biti izrečena presuda Dušanu Iliću optiženom za ubistvo Slavena Marčete, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Dušan Ilić (21) iz Brčkog optužen je da je 16. maja 2020. godine oko 21:20 sati, kada je oštećeni Marčeta nakon nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, naglo startao automobil marke Audi 7 kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo.

Prešao mu preko nogu

– Iliću se stavlja na teret da je potom prešao pneumatikom preko nogu oštećenog vozeći se i unazad, nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je Slaven Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo. Pošto je sutradan uhapšen i doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti od bjekstva, što je ovaj sud u cjelosti prihvatio.

Tužilaštvo je u ovom predmetu, u saradnji s Policijom Distrikta, sprovelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenog okončavši je podizanjem optužnice za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) nakon samo dva mjeseca od njegovog izvršenja.

Oduzet automobil

Za ovo krivično djelo može se izreći kazna zatvora od najmanje pet godina pa do gornje granice ove kazne koja iznosi dvadeset godina.

Optužnicu kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cjelosti potvrđena. Uz to, Tužilaštvo je ovom sudu predložilo da trajno oduzme automobil Audi 7, vlasništvo preduzeća “Zoka Plastika” d.o.o. Brčko, budući da se radi o predmetu upotrijebljenom za izvršenje krivičnog djela, zaključujući u optužnici da to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79