Sutra u Višegradu obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca

Nakon postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, u ovom nesretnom gradu sutra će biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u agresiji na BiH.

– U 11 sati bit će služen parastos na vojničkom groblju Megdan u Višegradu, a u 11:15 kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima bit će položeni vijenci – saopćeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Obraćanje zvaničnika planirano je za 12 sati u Domu kulture u Višegradu, a u 12:30 bit će prikazan ruski dokumentarni film “Nema tuđeg rata”, koji govori o ruskim dobrovoljcima koji su ratovali za Republiku Srpsku.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Dan ruskih dobrovoljaca u RS se obilježava 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula trojica ruskih dobrovoljaca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov.

Ruskih dobrovoljaca na ovome prostoru poginulo je 37, a skup je problematičan u kontekstu strdanja Bošnjaka kojih je ubijeno oko 3.000.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79