Foto: Ilustracija
Sutra zasjeda CIK: Odlučuju da li će se održati izbori

Sutra zasjeda CIK: Odlučuju da li će se održati izbori


Zbog teške situacije izazvane poplavama i klizištima u BiH, održana je sjednica CIK-a BiH na kojoj je razmatrano pitanje održavanja lokalnih izbora.

CIK će sutra, na osnovu informacija relevantnih institucija, donijeti odluku o organizaciji izbora u pogođenim područjima.

Tokom rasprave, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić izjavila je da je situacija u nekoliko općina i gradova alarmantna, te da su bili u kontaktu s OIK-om. Posebno je istaknula da je najteže stanje u Jablanici, ali da problemi postoje i u Konjicu.

Također je spomenula da su optimistične vijesti dolazile iz Kreševa, iako su izazovi prisutni i u dva dijela Mostara, te u Prozor-Rami. Naglasila je važnost osiguravanja pristupa biračkim mjestima i dostave biračkog materijala.

Upozorila je da bi moglo doći do odgađanja izbora na određenim biračkim mjestima, te da je potrebno što prije donijeti zaključke. Odluke o mogućem odgađanju izbora moraju biti donesene do sutra u podne.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina izrazila je zabrinutost zbog informacija o smrtnim slučajevima, što ih je duboko potreslo. Naglasila je da nije važna samo sigurnost biračkog materijala i pristup biračkim mjestima, već i činjenica da mnogi ljudi ispumpavaju vodu iz svojih domova, što direktno utiče na izborni proces.

CIK će, kako je naglasio Suad Arnautović, ostati u stalnom zasjedanju i komunikaciji kako bi se osigurala jasna slika o situaciji. Zatraženo je da predsjednica CIK-a stupi u kontakt s predsjedavajućom Vijeća ministara i premijerima entiteta.

Prema riječima generalnog sekretara CIK-a, bit će pripremljeni dopisi za OIK-ove pogođenih područja, kao i za relevantne institucije kako bi dostavili sve važne informacije koje bi mogle utjecati na donošenje odluke. Dodao je da će javnost biti redovno obavještavana o svim dešavanjima, te da se sutra očekuje donošenje konačne odluke.

Jasno je, prema riječima Željka Bakalara, da se u određenim izbornim jedinicama neće moći održati izbori, dok je još uvijek nepoznato da li će se izbori održati u područjima koja nisu pogođena poplavama.

Najnoviji izvještaji pokazuju da je u poplavama do sada smrtno stradalo najmanje 14 osoba.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija