Sva tuga BiH u jednoj fotografiji: Prazna autobuska stanica, ni ljudi, ni autobusa

Zbog nerentabilnog poslovanja i pandemije koronavirusa, mnoga preduzeća za prijevoz putnika odavno su ukinula nekoliko autobuskih linija iz Srebrenice, preko Bratunca u gradove širom BiH, a lokalne linije u ove dvije susjedne općine ne postoje.

Prije dvije godine u Srebrenici je zatvorena Autobuska stanica i, prema najavama općinskih čelnika, ona će biti uređena za svadbeni salon, a ista sudbina čeka i onu u Bratuncu.

Od nekada redovnih autobuskih linija za Sarajevo, Tuzlu, Bijeljinu, Brčko, Banju Luku i druge bh. gradove te Beograd, Novi Sad, Loznicu, Šabac i Bajinu Baštu, danas samo postoji ”Centrotransova” linija Sarajevo – Srebrenica i Tuzla – Srebrenica, koju pokriva „Transservis“ iz Tuzle.

Dok deset perona na Autobuskoj stanici Bratunca nema autobusa i putnika, na zidu praznih autobuskih šaltera stoji da je ukinuta linija za Istočno Sarajevo, a za Bijeljinu, preko Zvornika, autobus polazi samo nedjeljom u 13.30 sati.

Putnik namjernik iz Srebrenice i Bratunca, ako želi putovati u Srbiju, mora otići u Ljuboviju, odakle autobusi polaze svaki dan u 13.30 i 16.30 sati. Ako žele na Pale, Sokolac ili u Istočno Sarajevo, prinuđeni su da se prevezu do Konjević-Polja i tamo čekaju prijevoz do potrebnih destinacija. Ovo najviše pogađa studente iz Srebrenice i Bratunca koji studiraju u spomenutim gradovima BiH i Srbije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79