Svaka promjena granica na Balkanu bi vratila sukobe iz prošlosti

Njemačka je oštro protiv bilo kakvog prekrajanja granica

Nakon njemačkog ministra spoljnih poslova Haiko Masa, protiv promjene granica na Balkanu izjasio se i portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert.

Zajbert je danas govorio na redovnoj konferenciji portparola njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li je njemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, Zajbert je rekao:

– Molim vas da shvatite da obično ne komentarišemo nezvanične dokumente, ali u smislu spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, sa pozicije savezne vlade mogu vam reći da to smatramo vrlo opasnim. Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti, rekao je Zajbert.

On je istakao da njemačka vlada podstiče zemlje Zapadnog Balkana “da slijede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Izvori iz njemačke vlade su istakli da Njemačka smatra da bi do sada postignuti sporazumi u Briselu trebalo da posluže kao osnova za dijalog između Kosova i Srbije, prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79