Svaka šesta porodica u BiH živi ispod apsolutne linije siromaštva

Svaka šesta porodica u BiH živi ispod apsolutne linije siromaštva


Situacija s siromaštvom u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Prema tvrdnjama stručnjaka, svaka šesta porodica živi ispod apsolutne linije siromaštva, što znači da imaju problema s podmirenjem osnovnih egzistencijalnih potreba kao što su hrana, struja, voda i odjeća.

Prema podacima Svjetske banke i Ujedinjenih nacija, više od milijardu ljudi na svijetu živi s manje od jednog dolara dnevno, što je ekvivalentno 1,85 KM.

Što se tiče stanja djece, gotovo polovina djece u BiH živi u siromaštvu prema međunarodnim standardima. Istovremeno, oko 80% penzionera u zemlji se suočava s ovim problemom.

Osim apsolutnog siromaštva, relativno siromaštvo također je veliki problem. BiH se upoređuje s drugim zemljama i regijama gdje se stanje često pokazuje lošijim. Kao dodatak, značajan dio ekonomske aktivnosti u zemlji čini siva ekonomija, pa se podaci ne podudaraju uvijek s pravim stanjem. Informalni dohodci kroz rad na crno ili inostranstvo često nisu uključeni u procjene siromaštva.

Troškovi života variraju od grada do grada, s gradovima kao Sarajevom i Mostarom gdje su troškovi mnogo viši nego u manjim opštinama. Na primjer, za četveročlanu porodicu u Sarajevu bez najma stana treba izdvojiti 3.783 KM mjesečno, dok je pojedincu potrebno 1.127 KM.

S obzirom na ovu alarmantnu situaciju, mnogi stručnjaci i aktivisti ističu potrebu za većim društvenim angažmanom, unaprjeđenjem politika socijalne zaštite i većim ulaganjem u edukaciju i zapošljavanje kako bi se smanjila siromaštvo i poboljšao standard građana u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija