“Svaki čovjek u tom području živi u strahu da li će mu zakucati na vrata, pa kad ih otvori, ovaj ga ‘rokne’ iste sekunde”

Pripadnici Specijalne jedinice SIPA-e, koji spadaju među najopremljeniju jedinicu u regionu, kreću u potragu za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, koji se, prema posljednjim podacima, krije u šumama u okolici Tarčina.
Ova specijalna jedinica ima tri odsjeka, a to su antiteroristički odsjek “Alfa”, odsjek za operacije “Beta” i odsjek za podršku “Gama”.

Bivši policajac Jozo Anđić u izjavi za Source portal rekao je da je prije nekoliko godina napominjao da se sigurnosna situacija počela ugrožavati nakon uvođenja činovanja u policijski sistem i da je to je jedan od glavnih uzroka trenutih dešavanja.

“Ljudi koji su podobni mogu dobiti čin, a veze nemaju s poslom. Sposobni momci su zbog takvih ostajali bez posla. Znači problem je u struci koju većina službenika u policiji ne posjeduje”, govori Anđić.

Prema njegovim riječima građani su u današnjem vremenu prinuđeni nosati bilo kakvo oružje kako bi se zaštitili.

“Jednostavno je tako i onaj koji ima zakonsko odobrenje za nosanje oružja i onaj koji ga ne posjeduje, primoran je da nabavi oružje kako bi zaštitio sebe i svoju porodicu. Nevjerovatno je da je čovjek koji je i ranije ubijao pušten na slobodu bez ikakvog pojačanog nadzora ili liječničke kontrole. Ti što su ga pustili oni su najodgovorniji, jer su tokom njegovog odsluživanja kazne morali primjetiti da nije uračunljiv i da nema zdrava razmišljanja”, govori Anđić.

Anđić sve građane savjetuje da ne šire dezinformacije putem društvenih mreža o ovom slučaju.

“Ima dosta lažnih dojava, koje otežavaju potragu. Svi oni koji eventualno primjete osobu za kojom se traga, policiji treba odmah da jave gdje su ga vidjeli i u koliko sati. Ne treba da lažu organe bezbjednosti, kao što to mnogi čine. Bjegunac se može prerušavati, možda čak imati i svoje jatake na tom podnevlju na kojem se krije, koji ga štite. Teško je ljudima koji žive na tim područjima, jer žive u strahu da li će mu zakucati na vrata, pa kad ih otvori ovaj ga ‘rokne’ iste sekudne, odnosno liši ga života sa par hitaca iz bilo kog oružja”, rekao je za kraj razgovora bivši policajac Jozo Anđić.

Source
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79