Svaki dan iz RS-a na posao u Sarajevo dolazi najmanje 5.000 osoba

Republika Srpska (RS), tvrdi Milorad Dodik, nema nikakve koristi od BiH. Ne samo da nema koristi već, smatra on, ima štetu, kako ekonomsku tako i političku.

Dodaje da je, uprkos tome, RS ekonomski stabilna, za razliku od Federacije koja “nikad nije profunkcionirala”. Istovremeno, svakog dana iz “boljeg dijela BiH” entitetsku granicu na putu do radnog mjesta u Federaciji prelazi nekoliko hiljada osoba.

Za veliki broj njih se ne bi baš moglo reći da nemaju nikakve direktne koristi od države BiH. Svjedoče tome i kolone privatnih automobila i autobusa koji svakog jutra prevoze radnike na posao u državnim institucijama u Sarajevu.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, čak 7.845 državnih službenika sa mjestom prebivališta u entitetu RS i Brčko Distriktu svakodnevno dolazi na posao u institucije države BiH, uglavnom one sa sjedištem u Sarajevu.

Iako Federacija, prema Dodikoj ocjeni, “nikada nije profunkcionirala”, ipak je dovoljno funkcionalna da ponudi radna mjesta i građanima iz entiteta RS.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, čak 7.461 državljanin BiH sa mjestom prebivališta u RS-u zaposlen je u privatnom sektoru u Federaciji ili federalnim institucijama, a najveći broj njih, ponajviše stanovnika Istočnog Sarajeva, je svoju egzistenciju potražio i pronašao u Sarajevu.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u Kantonu Sarajevo u privatnom sektoru i federalnim institucijama zaposleno 2.749 osoba sa prebivalištem u entitetu RS. Zbirno sa uposlenicima državnih institucija sa sjedištem u Sarajevu, dolazimo do brojke od najmanje 5.000 stanovnika entiteta RS koji svaki dan dolaze na posao u Sarajevo.

U Zeničko-dobojskom kantonu je u privatnom sektoru zaposleno 1.675, a u Tuzlanskom kantonu 1.417 osoba sa prebivalištem u entitetu RS.

Kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala među bh. entitetima Ustavom je zagarantirano pravo te zapošljavanje građana RS-a u Federaciji te državnim institucijama sa sjedištem u tom bh. entitetu, naravno, ni u kom slučaju nije sporno, naročito uzimajući u obzir činjenicu da se radi o glavnom gradu države i, prema Ustavu RS-a, glavnom gradu tog bh. entiteta, piše Faktor.

Ove brojke služe samo kao još jedan demant Dodikovih tvrdnji o nepostojanju koristi države BiH za RS te o Federaciji kao nefunkcionalnom entitetu u poređenju sa “boljim dijelom BiH”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79