Svako od nas mora nešto dati da bi i dobio

Ističe da u prvi mah odgovori s obje strane jesu tvrdi, ali da je to tako kada se svako mora odreći nečega što drži u svojim rukama

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao izmjene Izbornog zakona BiH te kazao da se dogovor možda neće postići u narednih mjesec dana, ali da u suštini jeste optimista, prenosi Klix.

“Zna se šta je prijedlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda – biti predstavljen, na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu insistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda isključivo trebaju štititi vitalni nacionalni interes. I ako postoje blokade, trebaju biti kreirani mehanizmi da ih otklone”, kaže Izetbegović.

Ističe da u prvi mah odgovori s obje strane jesu tvrdi, ali da je to tako kada se svako mora odreći nečega što drži u svojim rukama.

“Teško je izaći pred birače i reći da si nešto dao. Ali da bi se nešto dobilo, mora se i dati. Tako treba biti i s naše strane i sa strane HDZ-a. Nisam optimista da će se riješiti u narednih mjesec dana, ali u principu jesam. Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje popravi, jer smo pokvarili odnose, a to je štetno za BiH”, kazao je.

Predsjednik SDA je komentarisao i posljednja zabrinjavajuća dešavanja u režiji vladajuće strukture u entitetu RS.

Izetbegović je kazao da je s premijerom Plenkovićem razgovarao o onome što u BiH radi lider SNSD-a Milorad Dodik i struktura koja ga prati.

Prokomentarisao je ponašanje vlasti u RS-u povodom neustavnog 9. januara te američke sankcije koje su uvedene Miloradu Dodiku.

“Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor, tako da će se sasvim sigurno pojačavati, uključivat će se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja… Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat”, kazao je.

  (FOTO) Poznat identitet nastradalih osoba u stravičnom udesu

Kaže da sve što gledamo posljednjih dana podsjeća na stvari od prije 30 godina.

“Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti”, kazao je.

Na pitanje da li je primijetio promjenu stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose s BiH te Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na to šta se desilo.

“To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio…”, dodao je.

Lider SDA kaže da je sinoć Plenkoviću iznio egzaktne podatke o strukturi vlasti.

“Na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih…), Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao. Te stvari treba predočiti jasno. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju”, kazao je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79