Svakodnevno gledala crtani film “Pepa prase”: Djevojčica iz Srbije na odvikavanju – počela se ponašati se kao prase

Dvogodišnje dijete iz Srbije na odvikavanju od gledanja crtanih filmova. Zašto su djeca igralište zamijenila televizijom, kako da prepoznamo i liječimo zavisnost?
Djevojčica koja je svakodnevno gledala crtani film “Pepa prase“, ponekad i više od sedam sati, počela je da njuška stopala gostima, zavlači se pod sto, skiči, grokće i ponaša se kao prase. Na kraju su roditelji bili prinuđeni da pomoć zatraže kod kliničkog psihologa, piše B92.

Kako najmlađe da otrgnemo iz paralelnog svijeta virtuelnih sadržaja, zašto su djeca igralište zamenila televizijom, mobilnim telefonima i računarima, koliko je zavisnost posljedica roditeljske nebrige, kako prepoznati prve znake otuđenosti kod mališana, samo su neka od pitanja na koje su u “Jutru” na TV Prva odgovarale prim.dr Mira Kovačević, psihijatar i direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, i doc.dr Vera Despotović, porodični psihoterapeut i profesor Fakulteta za medije i komunikacije.

“Ono sa čime se roditelji češće suočavaju je da je dijete fiksirano, da je bukvalno hipnotisano za ekran, da nakon toga ne mogu da ga vrate u realan svijet i da dijete zaista ima teškoće kada ga i odljepe od ekrana da sada počne da sa njima komunicira, da čita nešto, sprema se za spavanje…”, rekla je Vera Despotović.

Ona je dodala da mozak mlađeg djeteta, koje je dugo izloženo ovakvim senzacijama, “prihvata određene frekvencije koje nisu u stanju sa biološkim statusom”. To je ovisnost.

“Onda krenu da se luče određeni hormoni i onda je dijete hipnotisano i kada roditelji pokušavaju da ga dozovu na večeru i vide da dijete ne reaguje, onda pokušavaju da ga odljepe od toga i vide reakcije. Dijete je onda tada bijesno… To je vrsta droge i zavisnosti”, objasnila je ona.

Poručuje zato da dijete do treće godine uopšte ne bi smjelo da bude izloženo ovakvim sadržajima.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79