Svakog prvog u mjesecu himna BiH u sarajevskim školama

Svakog prvog u mjesecu himna BiH u sarajevskim školama


Vlada Kantona Sarajevo predložila je amandman na Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju kojim se uvodi obavezno izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana u mjesecu.

Prema trećem amandmanu, izmijenit će se član 44, stav 6.

“Nastavna godina započinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna intonira se i svakog prvog nastavnog dana u mjesecu na početku prvog časa svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad,” stoji u prijedlogu amandmana.

Vlada Kantona Sarajevo obrazložila je ovu odluku kao način podizanja svijesti kod mlađih generacija i razvijanja osjećaja ljubavi i privrženosti prema domovini. U obrazloženju se navodi da ovakav pristup uči učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet, te jačaju nacionalni ponos i povezivanje sa nasljeđem.

“Ovaj odgojno-obrazovni pristup predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtijeva posebnu pažnju i posvećenost. Ključni element u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa,” navodi se u obrazloženju.

Međutim, pitanje koje ostaje otvoreno je kako će roditelji reagovati na ovu odluku.

Hoće li je vidjeti kao pozitivan korak ka jačanju zajedničkih vrijednosti i povezanosti unutar zajednice ili će je smatrati političkim populizmom?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija