Sve češće nesreće korisnika e-romobila: Zakon ne prepoznaje ove učesnike u saobraćaju

Sve češće građani Sarajeva koriste električne romobile, a sve češće su i nesreće koje uzrokuju vozači romobila. Izbjegavanje gužvi, ekonomičnost, mogućnost parkiranja bilo gdje, samo su neki od razloga korištenja ovog ekološki prihvatljivog prijevoza.

No, međutim kao i mnogošta ni korištenje e-romobila kod nas nije zakonski uređeno, te ga mogu koristiti svi. Vozači e-romobila najčešće koriste biciklističke staze i trotoare miješajući se sa pješacima, te postaju velika prijetnja na ulicama.

U Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH upotreba električnih romobila nije precizno definisana, ali se prema mišljenju sabraćajnih stručnjaka, zbog električnog pogona i ostalih karakteristika mogu svrstati pod kategoriju mopeda, odnosno motornog vozila čiji elektromotor ne prelazi snagu četiri kW i koji na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 kilometara na sat.

U istom zakonu, u daljim članovima se navodi da, ukoliko postoji izgrađena ili obilježena biciklistička staza, vozači mopeda i bicikala su dužni da ih koriste pod, naravno, zakonom utvrđenim pravilima, moraju biti stariji od 14 godina i imati vozačku dozvolu ili ukoliko nisu stekli pravo da polažu za vozačku dozvolu, a stariji su od 14 godina, trebaju potvrdu nadležne policije o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja u BiH. Nažalost, kod nas ništa od toga nije propisano.

Iz Ministarstva saobraćaja KS-a već dvije godine najavljuju skoro rješavanje ovoga problema, ali nažalost do toga još nije došlo.

– To je jedan od gorućih problema i pokrenut ćemo inicijativu za rješavanje prema Ministarstvu komunikacija i prometa BiH kako bi se uradile izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Time će se ova oblast adekvatno urediti. Nadamo se da će Ministarstvo za komunikacije i promet BiH što prije donijeti i usvojiti dopune Zakona. Naravno, Ministarstvo saobraćaja KS-a će u saradnji sa nadležnim za provedbu Zakona na terenu (MUP KS-a) sačiniti prijedloge koji će biti upućeni kao inicijativa za rješavanje problema, rekli su iz Ministarstva saobraćaja KS-a.

Zakonom bi, između ostaloga, trebalo propisati maksimalnu brzinu kojom se smiju kretati ova vozila, smiju li se kretati pješačkim stazama ili saobraćajnicom, dobnu granicu korisnika ili njihovu zdravstvenu sposobnost piše Crna-Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79