Sve češće nesreće sa quadovima sa tragičnim ishodima: Oglasili se i iz policije

Posljednih dana svjedočili smo nekoliko saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodima, u kojima su njihovi sudionici koristili sve popularnije prevozno sredstvo na četiri točka, tzv. quad.

Prije nekoliko dana dogodila se velika tragedija u kojoj je poginuo sin poznatog njemačkog fudbalera Michaela Ballacka.

Emilio Ballack, poginuo je u prošli četvrtak vozeći quad u blizini Lisabona. Hitna pomoć i vatrogasci brzo su došli na mjesto nesreće, ali je mladić preminuo na licu mjesta.

Dan kasnije javnosti su otkriveni detalji same nesreće. Naime, Emilio je u jednom trenutku izgubio kontrolu, sletio s vozila koje je zatim palo na njega.

Podsjetimo, proteklog vikenda u blizini Teslića nastradala je 24-godišnja Nikolina Mekitić stradala je prilikom pada sa quada (četverocikl) u šumi u blizini Buletića. Quadom je upravljao njen momak koji je također prilikom nesreće povrijeđen.

Na adresu Mup-a KS poslali smo nekoliko pitanja koja obuhvataju određene smjernice i pravila koja treba da se zadvolje kako bi quad mogli koristiti kao prevozno sredstvo, piše Hayat.

Postoje li u BiH tačno određene staze po kojima je dopuštena vožnja quadova, i da li je ona dozvoljena po glavnim saobraćajnicama?

Koja lica smiju upravljati quadovima, odnosno drugim riječima, da li je za njihovu vožnju potrebno polaganje vozačkih dozvola i koje kategorije?

S obzirom da se ova prevozna sredstva u većini slučajeva iznajmljuju, ko snosi odgovornost ukoliko u najgorem slučaju dođe do nesreće? Da li odgovornost pripada licima koja iznajmljuju quadove?

Odgovore koje smo primili, prenosimo vam u cjelosti:

Obavještavamo Vas da ZOOBS-a na putevima u BiH nije propisan pojam/ kategorija vozila „Quad“, već se radi o vozilima koji se po navedenom Zakonu definišu kao motorno vozilo kategorije laki četvorocikl i četvorocikl.

Naime, Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 6/2006, 75/2006 – ispr, 44/2007, 84/2009, 48/2010, 48/2010 – dr. zakon, 18/2013, 8/2017, 89/2017 i 9/2018), propisano je, da vozač mora za kretanje vozila da koristi isključivo put, odnosno kolovoz ili saobraćajnu traku, odnosno stazu namijenjenu za saobraćaj one vrste vozila kojoj pripada, osim u slučaju opasnosti. Istim zakonom propisane su pojmovi biciklistička staza i biciklistička traka koje su namjenjene za saobraćaj bicikala i mopeda, dok je za kategoriju vozila lakog četverecikla i četverocikla, prilikom učestvovanja u javnom saobraćaju, predviđeno korištenje puta odnosno kolovoza, pod uslovima propisanim ZOOBS-a na putevima u BiH.

Za upravljanje četvorociklom na motorni pogon potrebno je posjedovanje položenog ispita za vozača potkategorije B1, odnosno vozač motornog vozila kategorije B ima pravo da upravlja motornim vozilom potkategorije B1, vozač kojem je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije D ima pravo da upravlja motornim vozilom kategorije B i potkategorija B1 i D1, a vozač kojem je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom kategorije C ima pravo da upravlja i motornim vozilom kategorije B i potkategorija B1 i C1.Vozači motornih vozila kategorija B, C, D, BE, CE i DE i potkategorija B1, C1, D1, C1E i D1E imaju pravo da upravljaju lakim četvorociklom.

Ukoliko prilikom korištenja lakog četverocikla ili četverocikla dođe do saobraćajne nezgode, policija i druga ovlašćena lica dužni su da izađu na mjesto saobraćajne nezgode u kojoj ima poginulih ili povrijeđenih lica ili je nastala veća materijalna šteta, obaviti fotografisanje mjesta nezgode, napraviti zapisnik o uviđaju i preduzeti druge potrebne radnje, te na osnovu činjenica prikupljenih uviđajnim radnjama i sl., shodno procesnim i materijalnim propisima, pokrenu odgovarajući postupak radi utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su dovele do nastanka saobraćajne nezgode.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79