Sve izvorišne vode u TK nisu za piće, a evo koje jesu

Zdravstveno ispravne vode na području Tuzle su javna česma Par selo i Miladije-sumporna voda i Jurišićka u Lipnici.

Kako bi se građani Tuzlanskog kantona zaštitili od raznih bolesti prouzrokovanih nečistom vodom za piće, Zavod za javno zdravstvo TK posljednjih godina provodi kontrolu vode na javnim česmama. U mjesecu julu ove godine, analize su pokazale da je od 30 uzoraka u čak 16 javnih česmi voda neispravna. Ljeto je pogodno za razmnožavanje mikroorganizama, stoga dodatan apel građanima da na vrijeme provjere da li je voda sa javne česme koju konzumiraju i ispravna.

Zavod za javno zdravstvo TK svake godine kontroliše ispravnost vode na javnim česmama zbog sigurnosti zdravlja građana, koji konzumiraju tu vodu. Riječ o nesigurnim izvorima vodosnadbijevanja, koji se ne kontrološu sistematski. Posljednje uzorkovanje ove godine izvršeno je u mjesecu julu. Od toga 50% pokazuje mikrobiološku, a 14% fizičko-hemijsku neispravnost, dodaje sagovornica. Veliki problem kod javnih česmi predstavlja zagađena okolina, nepostojanje vlasništva i nedostatak novčanih sredstava koja bi se koristila za njihovu sanaciju i zaštitu. Zbog toga se putem upozorenja građani nastoje obavijestiti o kvaliteti vode.

Zdravstveno ispravne vode na području Tuzle su javna česma Par selo i Miladije-sumporna voda i Jurišićka u Lipnici.

U Živinicama su ispravne javna česma Klokotnica i Šerići, u Banovićima Tito i Alija, dok je u Gradačcu voda za piće na javnoj česmi Kukuruzi, Lukavcu-Majdan na Modracu, te Barutni i Petrak, u Sapni Marinuša, Čeliću – Kapavac, Srebreniku Avdina i Ajšina voda Luka, te u Gračanici u Stjepan Polju javna česma Tursun.

Iz ZZJZ TK apeluju na građane da se informišu o kvaliteti vode koju konzumiraju sa javnih česama, čiji rezultati su objavljeni na web stranici Zavoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79