Sve je do percepcije: Rastu investicije, BDP, zaposlenost i nismo toliko zaduženi

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini imala rekordnih 800 miliona maraka direktnih stranih ulaganja, što je povećanje od oko 50 posto u odnosu na 2017., i taj trend je nastavljen i u ovoj godini, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je istakao kako to pokazuje da su brojne reforme dale rezultate i da je BiH postala vrlo atraktivna destinacija za strane investitore.

Na otvaranju 15. međunarodnog sajma privrede “Tešanj 2019”, Zvizdić je naveo da je 84 posto postojećih investitora spremno preporučiti BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto njih planira reinvestirati u BiH u naredne tri godine, što ohrabruje i obećava brzi ekonomski rast i razvoj, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Zvizdić je kazao i kako je da rast BDP-a u 2018. godini bio iznad tri posto, kao i prethodnih nekoliko godina te da je taj trend nastavljen.

– Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prošloj godini prvi put se približio iznosu od 32 milijarde KM, što znači da smo u protekle četiri godine povećali izvoz za više od 3,5 milijardi KM. Takav trend je nastavljen i u ovoj godini, što znači da ćemo imati povećanje izvoza za dodatnih 10-12 posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio da je BiH i dalje najmanje zadužena zemlja u regionu i Evropi, jer je dug manji od 35 posto BDP-a, a ima i najbolju strukturu vanjskog duga.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih u BiH odavno je prešao brojku od 820.000, a stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine iznosila je 18,4 posto prenosi Avaz.

Muškarac lišen slobode zbog bludnih radnji nad djevojkom

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79