Sve je lako kad si vlast: Premijer Crne Gore prekršio epidemiološke mjere na sahrani episkopa

Zdravko Krivokapić, Milojko Spajić, Vesna Bratić i Božo Milonjić skinuli maske kada su cjelivali odar. Premijer se nedavno izvinuo građanima zbog nenošenja maske i nepoštovanja distance u Sabornom hramu u Podgorici.

Svega nekoliko dana nakon javnog izvinjenja, premijer Zdravko Krivokapić ponovo je prekršio mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa – u vrijeme kada najavljuje potpuno “zaključavanje” države zbog teške epidemiološke situacije. On je sa delegacijom Vlade juče prisustvovao sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju.

Oštre kritike

Pored Krivokapića, na skupu na kojem su se kršile epidemiloške mjere, bili su i ministar finansija Milojko Spajić, ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, što je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i javnosti.

Premijer i članovi delegacije Vlade nosili su zaštitne maske, a skinuli su ih kada su cjelivali odar.

Iz Vlade juče nisu odgovorili “Vijestima” na pitanja u vezi sa novim slučajem kršenja mjera.

Spajić je saopštio da se delegacija ponašala u skladu sa epidemiološkim mjerama.

– Volio bih kad bi zabrinutost pojedinaca zbog našeg odlaska na sahranu jednom od najvećih teologa bila zbog epidemioloških razloga, pošto smo se ponašali u skladu sa epidemiološkim mjerama (nosili maske na otvorenom, iako u BiH to nije obavezno, itd.) i nije bilo zadržavanja. Broj prisutnih nismo mogli mi kontrolisati. Bojim se da je priroda napada drugačija: pojedincima smeta religioznost crnogorskog premijera (ili članova Vlade), a ne smeta religioznost na primjer praktično svih američkih predsjednika, što je politika licemjerstva – napisao je Spajić na Tviteru.

Krivokapić i Vlada na čijem je čelu svakodnevno apeluju na poštovanje mjera i upozoravaju da je to jedini način da se epidemiji stane na put.

Prekršene mjere

U Republici Srpskoj zabranjena su sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba. Na fotgrafijama i snimcima vidi se da je bogosluženju i sahrani Atanasija prisustvovalo mnogo više ljudi nego što je dozvoljeno, iako su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske zamolili za strogo pridržavanje protivpandemijskih mjera.

Krivokapić je 28. februara prekršio mjere protiv koronavirusa na Svetosimeonovskom saboru u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. On tada nije nosio masku, ni poštovao fizičku distancu od dva metra.

Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će Krivokapiću i članovima Vlade skrenuti pažnju da moraju da poštuju mjere protiv koronavirusa i daju primjer ostalima.

– Kao ministarka zdravlja insistiram na poštovanju mjera i smatram da ih se moraju pridržavati apsolutno svi građani u državi, bez obzira na njihovu funkciju, političko opredjeljenje i poziciju u društvu – kazala je ministrica.

Krivokapić se nakon dva dana, najavljujući mogućnost potpunog zatvaranja Crne Gore, izvinuo građanima “što u određenom periodu nije nosio masku”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79