Sve je sada jasno ili ništa nije jasno: SDP ima dva puta

Odmah nakon glasanja za delegate u državnom Domu naroda, a kasnije i nakon istupa potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića na Face TV, postalo je jasno da u Osmorci više ništa neće biti isto.

Naime, zakulisnim igrankama NES i SBiH, zvanično stranke Osmorke u FBiH, uz pomoć SDA izgurali su svoje delegate u državni Dom naroda preko leđa, odnosno mimo dogovora da to bude SDP-ov Elvir Karajbić. Slično je uradio ZNG Damira Marjanovića sa hrvatskim delegatom.

Ogrešević, Efendić i Marjanović već izradili

Predsjednici ove tri stranke – Nermin Ogrešević, Semir Efendić i Damir Marjanović (Zlatko Miletić) – već ranije su pokazali da su zarad pozicije spremni partnerstvo ostaviti po strani. Tako su iz državne vlasti izašli navodno zbog Milorada Dodika, s ispostavilo se da su se povukli jer nisu dobili ministra.

No, čini se da nova izdaja, kako je to nazvao Mijatović, neće proći tek tako lako.

“Na kolegiju SDP-a ćemo o tome raspravljati. I odgovor SDP-a će se osjetiti”, naveo je Mijatović.

“Očito smo im dali previše prostora i da su se zaigrali. Slušali smo ih danima kako neće s Dodikom na državnom nivou zbog zakon o državnoj imovini. Što nisu ovdje rekli da su tražili ministra na državnom nivou. Što ne kažu da s po jednim poslanikom traže ministra u kantonima, Federaciji. Glume patriote”, naveo je Mijatović.

Odgovor, koji će, kako je rekao, biti grub, trebao bi biti već osmišljen u ponedjeljak. A zvanično će u lice Efendiću i Ogreševiću biti saopćen u utorak.

Šta su opcije?

No, kako bi to moglo izgledati, odnosno šta bi odgovor mogao podrazumijevati?

Prema Raportovim informacijama, bijes u SDP-u ne kulja samo u Mijatoviću. Nego u ogromnom dijeli članstva i rukovodstva.

Veliki dio njih sad već defacto od Nikšića zahtijeva prekid svih pregovora i okretanje ka SDA. Navodno je SDA već poslala emisare koji prenose dobro raspoloženje Izetbegovića za tu opciju.

U tom slučaju, koalicija SDA i SDP mogla bi formirati vlast na svim nivoima uključujući i kantonalne. A, upravo su kantonalni nivoi bolna tačka NES-a i SBiH, posebno NES-a. Ta stranka, nastala u Krajini, gore ima i svoje težište. Izbacivanjem iz vlasti, faktički bi nestali.

No, postoji još jedna opcija o kojoj se već kalkulira.

S obzirom na to da koalicija oko SDP-a i Trojke ima veliku podršku međunarodne zajednice, razmatra se još jedna opcija – Trojka uz podršku drugih manjih stranka plus HNS.

Naime, SDP, NiP i NS zajedno sa PDA, POMAK-om te strankom Fuada Kasumovića te sve stranke s hrvatskim predznakom imaju zajedno 51 mandat u Predstavničkom domu. To je većina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79