Sve je teže prehraniti porodicu baveći se poljoprivredom

Sve je teže prehraniti porodicu baveći se poljoprivredom


Neprestana poskupljenja repromaterijala, niske otkupne cijene, obilne oborine i poplave stvorili su izazovnu godinu za poljoprivrednike u Unsko-sanskom kantonu (USK) u Bosni i Hercegovini. Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, što će imati ozbiljan utjecaj na stočarsku proizvodnju, posebno proizvodnju mlijeka, koja je bila ključna za ovaj kanton.

Predsjednik Saveza lokalnih udruga poljoprivrednika u USK-u, Husein Selimović, istaknuo je da su poljoprivrednici suočeni s teškim vremenima, uključujući i poskupljenja repromaterijala te niske otkupne cijene. Rezultat toga je da su prinosi proljetne sjetve prepolovljeni, što će negativno utjecati na stočarsku proizvodnju, koja je tradicionalno jaka u toj županiji.

Poljoprivrednici također izražavaju zabrinutost zbog politike poskupljenja repromaterijala i snižavanja otkupnih cijena. Cijene mlijeka u trgovinama su porasle, dok su otkupne cijene za poljoprivrednike snižene, što stvara ekonomske izazove za poljoprivrednike.

Iako su lokalne i federalne vlasti u proteklim godinama pružile potporu poljoprivrednicima, uključujući finansijsku potporu i poticaje, teške vremenske prilike i ekonomske promjene na tržištu stvaraju velike izazove za ovu sektor. Vlada USK-a je u 2021. godini osigurala rekordnih devet i pol miliona KM (konvertibilnih maraka) za podršku i poticaje poljoprivrednicima, ali postoje apeli za dodatnim sredstvima kako bi se ublažile posljedice teške poljoprivredne sezone.

Uprkos izazovima, poljoprivrednici u USK-u ostaju predani svom poslu, ali traže podršku kako bi prebrodili teške uslove u kojima rade i osigurali održivost poljoprivredne proizvodnje u regiji. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a, Adis Džanić, najavio je povećanje sredstava za poljoprivredu u narednoj godini kako bi se podržali poljoprivrednici u ovom kantonu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija