Sve manje vode na izvorištima u Sarajevu: Građani zalihe troše na pranje tepiha i zalijevanje bašta

U posljednjih nekoliko dana, tačnije od 19. juna, povećana je potrošnja vode na području cijelog Sarajeva. Na osnovu sistema za praćenje isporučenih količina, nadležni u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” (ViK) ističu da je najveća potrošnja u periodu od 19 do 22 sata. Osim za redovne potrebe, građani vodu koriste za pranje tepiha, automobila, zalijevanje bašta…

Rast temperature

– Povećanje potrošnje u tom periodu iznosi 20 posto u odnosu na uobičajeni režim. U posljednjih deset dana, otkako imamo svakodnevni rast temperatura zraka i klimatske prilike bez padavina, na svim izvorištima bilježimo pad izdašnosti. Za podzemno izvorište Sarajevsko polje, iz kojeg se isporučuje više od 70 posto vode za dnevne potrebe Kantona Sarajevo, tokom juna evidentiran je pad nivoa vode – kazali su iz ViK-a.

Tvrde da nedostatak padavina utječe na izdašnost izvorišta, što dokazuju višegodišnja istraživanja i eksploatacija te ponašanje akvifera u Sarajevskom polju.

– Nivo podzemnih voda, a u vezi s tim i raspoloživa količina vode koja se može isporučiti gradu je u direktnoj vezi s nivoom Bosne i Željeznice. Također i u drugim izvorištima vode svakodnevno bilježimo pad izdašnosti – istakli su iz ViK-a.

Bez redukcija

S obzirom na to da su urađena mnogobrojna poboljšanja tokom prethodnih godina u infrastrukturi, kao i na samom sistemu distribucije vode, iz ViK-a navode da nećemo imati redukcije ukoliko se sušni period nastavi.

– Međutim, na određenim lokalitetima zbog specifične konfiguracije terena može doći do otežanog vodosnabdijevanja i pada pritiska u vodovodnoj mreži, naprimjer područje koje se snabdijeva s Vrela Mošćanica, odnosno lokalitet Gornje Čebedžije, gdje, usljed smanjene izdašnosti vrela, dolazi do pada pritiska u noćnim satima – istakli su iz ViK-a.

Ništa bolja situacija nije ni na području općine Hadžići. Iz preduzeća “Komunalac” apeliraju na građane da racionalno troše vodu te da je isključivo koriste za piće, pripremanje hrane, sanitarne potrebe…

-Apeliramo na građane da pitku vodu ne koriste za zalijevanje poljoprivrednih površina, bašta, travnjaka, pranje pločnika, tepiha i vozila te punjenje bazena za kupanje. Također, veoma je važno da ne stvaraju zalihe pitke vode, koje se zatim prosipaju da bi se opet zahvatile nove – kazali su iz “Komunalca”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79