Sve o autoputu Sarajevo-Beograd: Kuda će proći saobraćajnica, kolika će biti ograničenja i detaljna mapa dva pravca

Posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji donijet će dvjema zemljama nove ekonomske dogovore, ali je ovo prilika i za obilježavanje već postignutih. Tako će u danas, u prisustvu predsjednika Srbije i Turske, svečano biti označen početak radova na autoputu Sarajevo – Beograd, deset mjeseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrijednog 250 miliona eura za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Kako je ranije isticao Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, planirana izgradnja ovog autoputa je od ogromne važnosti za odnose Srbije i BiH, jer su to “dvije zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmjenu, a najgore puteve”.

Ukupna vrijednost 1,05 milijarde eura

Autoput Sarajevo-Beograd gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača (granica) – Bijeljina i Požega – Kotroman (granica). Dionica Sremska Rača – Kuzmin ima dužinu od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman je dugačka oko 60 kilometara.

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura deonica Požega-Kotroman.

Gradnja autoputa Sarajevo-Beograd zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na dionici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dvije i po godine. Inače, na putu iz Srbije prema BiH, kroz naseljena mjesta Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila.

Klasičan autoput

Dionica Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smjer vožnje) i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na sat. Projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko rijeke Save kod Sremske Rače, čija je dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.

Drugi pravac, dionica Požega-Užice-Kotroman (granica), dužine oko 60 kilometara, sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se u Pojatama poveže sa Koridorom 10.

“Kada završimo autoput do Požege, tu će biti račvanje na dva kraka: jedan ka Dugoj Poljani odnosno Novom Pazaru, Sjenici, Boljaru i granici sa Crnoj Gorom, drugi ka Kotromanu i granici sa BiH, a onda dalje ka Sarajevu. Za dionicu Požega – Kotroman očekujemo da bude završena dokumentacija i da sljedeće godine vidimo sa prostornim planom”, ističu u Ministarstvu građevinarstva.

Od tehničke dokumentacije za ovu dionicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još izraditi preostalu dokumentaciju, što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.

Kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, početak radova na ovoj dionici može da se očekuje u 2021. godini.

Ugovori

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i predsjednik turske kompanije “Tašjapi” Emrualh Turanli.

Vrijednost ugovora je 250 miliona eura i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin – ukupno 225 miliona eura – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman – 25 miliona eura. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Most preko Save

Iz “Puteva Srbije” kažu da će ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biti 1.310 metara.

“Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara”, ističu i dodaju kako je opšte poznato da su objekti poput tunela i mostova najzahtevniji dio projekta prilikom izgradnje puteva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79