Sve presude KRALJICI DŽEPAROŠA u BiH: Sabaheti nije pomoglo ni liječenje da prestane s krađama novca

Sabaheta Džindo (62), alias kraljica džeparoša, po zanimanju je ekonomski tehničar, ali je javnosti u BiH i regionu poznatija po mnogobrojnim krađama novca širom BiH, ali i regiona.

Princip rada kraljice džeparoša uvijek je isti. Ljubazno bi razgovarala sa žrtvom, a zatim bi iskoristila njenu nepažnju i ukrala novac.

Džindo je u proteklim godinama osuđivana u sudovima u Hrvatskoj i BiH. Opštinski sud Zagreb osudio ju je na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca, uslovno na jednu godinu, a izrečena joj je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Kraljicu džeparoša osudio je i Osnovni sud Bijeljina na novčanu kaznu u iznosu od 4.500 KM, te Opštinski sud Sarajevo, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na dvije godine i šest mjeseci. Presudom Opštinskog suda Mostar, Sabaheta Džindo je osuđena na mjeru prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu u trajanju od šest mjeseci, dok je Opštinski sud Zenica utvrdio da je krivično djelo izvršila u stanju neuračunljivosti.

Protiv Džindo su u toku mnogobrojni postupci zbog počinjenih krađa pred nadležnim sudovima.
Posljednja presuda

Posljednju presudu Sabaheti Džindo objavio je Osnovni sud u Banjaluci. Džindo je osuđena na pet mjeseci zatvora, a izrečena joj je i bezbjednosna mjera psihijatrijskog liječenja. Ova mjera trajaće dvije godine, a počeće se primjenjivati nakon pravosnažnosti presude.

Džindo je u potpunosti priznala krivicu za krađu novca koju je izvršila u septembru prošle godine u centru Banjaluke. Olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja visine zatvorske kazne bilo je to što je Džindo vratila sav ukradeni novac Banjalučanki.

Džindo je tako priznala da je 2. septembra prošle godine oko 14.40 došla u frizerski salon “Bob Lob” u Banjaluci, tražeći termin za feniranje i broj telefona. Kada je vlasnica Gorana M. otvorila ladicu, Džindo je “snimila” novčanik, nakon čega je zatražila od vlasnice da joj donesen ubrus iz toaleta. Iskoristivši odlazak vlasnice do toaleta, Džindo je otvorila ladicu i iz novčanika ukrala iznos od 2.350 KM u apoenima od po 50 maraka.
Pokušaj samoubistva

Nakon krađe u Banjaluci, Džindo je uhapšena i pritvorena, jer se radilo o višestrukoj povratnici u izvršenju krivičnih djela krađe. Tokom boravka u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka pokušala se ubiti, a tragediju su spriječili zatvorski čuvari.

Portalu Srpskainfo je tada potvrđeno da se Džindo pokušala objesiti u kupatilu pritvorske jedinice KPZ.

– Džindo je u jutarnjim časovima bila u kupatilu pritvorske jedinice, a dežurna policajka prva je primjetila da se nešto sumnjivo događa. Naime, Džindo je zaklonila pogled policajki tako što je otvorila vrata toaleta, a na pitanje policajke šta radi, Sabaheta je odgovorila da nešto popravlja – objasnio je ranije odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo.

Nakon toga je dežurna policajka obavijestila kolege, pa su zajedno ušli u prostoriju. Uslijedio je šok, jer su zatvorski policajci Sabahetu Džindo zatekli na stolici s bijelom plahtom koju je namjeravala omotati oko vrata kako bi se objesila. Na sreću, tragedija je izbjegnuta.
“Potrebno je da se liječim”

Nakon spasavanja, Džindu je pregledao zatvorski ljekar i na osnovu njegovog nalaza i mišljenja sud je donio naredbu o premještaju pritvorenice na Sokolac.

Nakon svega, Džindo je od banjalučkog suda tražila da se liječi kako više ne bi krala.

– Potrebno je da primam terapiju kako bih izbjegla da činim krivična djela i u budućnosti – izjavila je kraljica džeparoša.

Džindo je do sada hapšena i osuđivana u mnogim gradovima BiH zbog krađe novca, ali je to nije spriječilo da nastavi sa istim kriminalnim radnjama. Tako je, prije krađe u Banjaluci, policija utvrdila da je Džindo tokom avgusta prošle godine na području Doboja počinila dva krivična djela.

Prvo je 6. avgusta prijavljeno da je nepoznata ženska osoba iz butika ukrala kovertu u kojoj je bilo 700 maraka. Zatim je 20. avgusta radnica u prodavnici prijavila da je nepoznata žena iskoristila njenu nepažnju i iz torbe ukrala novčanik i 250 maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79