Sve raste osim plata: Kako preživjeti u vremenu neprestanih poskupljenja?

Sve raste osim plata: Kako preživjeti u vremenu neprestanih poskupljenja?


Prema posljednjim podacima, prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1.384 KM, ali pokriva manje od polovine mjesečnih troškova života. Minimalna plaća za 2024. godinu, koja iznosi 619 KM, dovoljna je samo za petinu potrebne potrošačke korpe.

Ukupni mjesečni troškovi za četveročlanu porodicu u Bosni i Hercegovini dostigli su u julu 2024. godine iznos od 2.977 KM, što je za 209 maraka više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Neprekidni rast cijena

Najveći dio potrošačke korpe, čak 43,74 posto, odlazi na prehranu, dok ostatak ide na stanovanje, komunalne usluge, odjeću, obuću, obrazovanje, kulturu i higijenu.

Od pandemije koronavirusa bilježi se kontinuirani rast cijena osnovnih životnih namirnica. Na primjer, cijena riže je sa 3 KM u 2019. godini skočila na 4,6 KM u 2024. godini, dok je hljeb od pšeničnog brašna poskupio sa 2,2 KM na 3,6 KM. Sličan trend bilježe i druge osnovne namirnice kao što su pšenično brašno (sa 1,1 KM na 1,4 KM), junetina bez kosti (sa 13,3 KM na 20 KM), te ulje (sa 1,9 KM na 2,6 KM).

Građani se bore za opstanak

Gordana Bulić iz Kluba potrošača Tuzla ističe kako građani BiH sve teže preživljavaju s obzirom na neprekidni rast cijena osnovnih namirnica. Prema njenim riječima, građani su primorani da odgađaju kupovinu osnovnih kućanskih aparata i drugih potrepština, jer sve što zarade troše na prehranu.

Sanel Halilbegović, profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu, dodaje da je dugoročni problem sve veći jaz između primanja i cijena, što dovodi do toga da građani sve manje ulažu u kulturne i obrazovne aktivnosti, čime se dodatno smanjuje njihov životni standard.

Cijene danas u poređenju sa 2019. godinom

Razmjere udara na životni standard najbolje se mogu vidjeti poređenjem cijena osnovnih životnih namirnica danas i prije pet godina. Poskupljenja su izražena u desetinama procenata, a ovaj trend negativno utječe na kvalitet života građana u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija