Sve se trese u MUP-u KS: Podnesene krivične prijave protiv vodećih ljudi Uprave policije

Krivične prijave protiv najodgovornijih osoba u Upravi policije Kantona Sarajevo danas su, kako saznaje Patria, uputili policajci uhapšeni u akciji Dar1.

Podsjećamo, policajci su kroz nekoliko pisama dostavljenih Patriji označili najveće krivce za loše stanje u Upravi policije MUP-a KS te ih okarakterisali kao organizatore kriminala, a danas protiv njih podnijeli i krivične prijave.

Krivične prijave predate su Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Federalnoj upravi policije i SIPA-i, Uredu za borbu protiv korupcije KS te Transparency Internationalu.

“Prijavljeni su tokom 2018, 2019. i 2020. godine, kao ovlaštene službene osobe  u svojstvu policijskih službenika MUP-a KS –  Uprave policije, u dogovoru, planski i organizovano ili pojedinačno poduzimali ili sprječavali poduzimanje službenih radnji suprotno svojim nadležnostima kao i ovlastima propisanim Zakonom, prekoračili svoja ovlaštenja i položaj…., prikrivali inkriminisane radnje, izdavali nezakonite naredbe, vršili diskriminaciju, upućivali prijetnje…”, kaže se u prijavi.

Optuženi smo za djela od 95, 150, 350 KM: Gdje su sad ti kamioni, luksuzan život, imovina, bankovni računi…

Zbog toga se od Tužilaštva traži da poduzme zakonske mjere.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, tačnije njih 16 koji su nakon akcije Dar 1 proveli šest mjeseci u pritvoru, često su kroz medijske istupe isticali da su oni sami prijavljivali kriminal u Upravi policije, ali da su umjesto krivaca sami završili na optuženičkoj klupi.

Jučerašnje krivične prijave zasigurno će izazvati veliki potres u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i Upravi policije.

Stiže li pravda po najodgovornije?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79