Sve se više priča o Fortinoj ostavci: Koliko je to realno, hoće li prelomiti?

Skandal s kancelarijskom vakcinacijom članova Vlade Kantona Sarajevo prerasta u ogromnu aferu “Pfizer”, koja je već ozbiljno poljuljala odnose unutar same Vlade ali i koalicije.

Podsjetimo, većina članova Vlade se na čelu sa premijerom Edinom Fortom vakcinisala mimo bilo kakvog reda i to Pfizerom, u trenutku kada je nedostajalo ove vakcine za onkološke pacijente.

Upravo je ova posljedna afera dovela atmosferu unutar Vlade KS do usijanja.

Naime, kako je Raportu preneseno, od samog početka je bilo jasno da atmosfera unutar Vlade nije ista kao u Vladi tzv. Šestorke, kada je Forto prvi put bio premijer.

Razlog?

NiP ima ogromnu većinu u kojoj postaje teško za druge da se istaknu.

Vremenom je atmosfera postala sve više zategnuta, pa je problem postala raspodjela resora te su NiP-ovci optuživani da su pokupili resore kroz koje se samo dijele pare.

S druge strane, protisak na ovaj saziv Vlade je mnogo veći nego na onu ranije. I taj pritisak je postao prevelik za premijera Fortu. Prvobitno ga je prenosio na druge ministre, pa su mnogi od njih pomišljali na ostavke, a neki su to i uradili.

Uz to, Forti se zamjera da prikuplja nazor sebi prikačiti uspjehe drugih ministara, te da je izgubio osjećaj za timski rad.

A, sad se sve više govori o njegovoj ostavci.

Navodno protiv sebe već ima nekoliko ministara, a tu je i nekoliko zastupnika u Skupštini KS koji čine vladajuću većinu.

Zanimljivo, prema našim informacija, na Forti je i pritisak Naše stranke, čiji bi predsjednik uskoro trebao postati. Od njega se očekuje da stranku ujedini, pojača i organizaciono bolje pozicionira pred važne Opće izbore 2022. godine. Zbog toga mnogi misle da bi on trebao napustiti mjesto premijera i ustupiti ga nekome drugom iz Naše stranke.

Inače, Kongres NS-a je u septembru, te mnogi očekuju da bi Forto do tada mogao i prelomiti, piše Raport.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79