Sve su učestaliji napadi učenika: Sačekao profesora pa ga pretukao metalnom šipkom

Sindikati u osnovnom i srednjem obrazovanju USK-a oglasili su se povodom učestalih napada na obrazovni kadar. Kap koja je prelila čašu je nedavni incident u drugom razredu Gimnazije u Bosanskoj Krupi, gdje je srednjoškolac, osjetivši se uvrijeđenim zbog upućenih riječi, na ulazu u školu sačekao profesora sa teleskopskom metalnom šipkom, napao ga te poslao tri dana u bolnicu.

Teška vremena

– Vijeća nastavnika i roditelja raspravljaju o ovom slučaju, ali bez obzira na povod, ovo se ne bi smjelo dešavati. Nažalost, postoji slabost u obrazovnom sistemu, jer ovo se ni u kom slučaju ne bi smjelo dešavati.

Vremena su teška, pa zbog psihoze izazvane pandemijom, ni učenici ni nastavnici nisu imuni na stres. Moramo reagirati dok nije postalo gore, ne daj Bože da se još school shootings iz Amerike prepiše i kod nas, kazao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a.

Vlast nas ne prepoznaje kao partnere koji su spremni iz svog domena pomoći ozdravljenju društvene zajednice, navode sindikalisti.

Mnogo je razloga zbog kojih sindikati traže da se napadi na prosvjetare tretiraju kao napadi na ovlaštena službena lica.

– Izljevi bijesa pojedinaca na obrazovni sistem, liječenje frustracija na društvenim mrežama protiv prosvjetara, srozavanje ionako urušenog ugleda nastavnika, brojanje krvnih zrnaca i propitivanje kompetencije obrazovnih radnika dovelo je do neposlušnosti mlađih generacija i generalno krivog odnosa prema ljudima koji rade sa djecom, upozoravaju sindikalisti.

Dalje navode da su obrazovne institucije u dubiozi, jer su osnovane radi brzog i nekontrolisanog protoka budžetskog novca. Sve dok je nastavnik u neprirodnoj poziciji i dok se ne snalazi u takvom sistemu, na drugoj strani cvjeta trgovina diplomama bez znanja, a onda takvi ocjenjuju rad profesora i nastavnika, podsjećaju prosvjetari.

Kada je u pitanju posljedica, kao što je ovaj put posrijedi povećano međuvršnjačko nasilje, nasilje u porodici i nasilje nad prosvjetarima, sindikalisti i dalje smatraju da je bolje spriječiti, nego liječiti.

Zamagljeno ogledalo

– Niko od države ne traži da svaka škola ima zaštitara, ali nama u školama su itekako potrebni psiholozi i socijalni radnici, koji će pomoći ne samo djeci nego i prosvjetnim radnicima, kazala nam je Zehra Hodžić iz Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a.

Oni su u više navrata tražili od kantonalne Skupštine da nešto poduzme, a sada traže podršku roditelja i javnosti.

– Nedopustivo je da se nesporazumi rješavaju nasiljem u cijelom društvu, a obrazovanje je ogledalo društva. Naše ogledalo odavno je zamaglilo. Shvatite ovo kao vapaj, poručuju iz dva sindikata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79