Sve veći broj djece obolijeva od dijabetesa tipa 2: Evo zašto!

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, članovi udruženja i bolnica “Sveti Vračevi” organizovali su edukativna predavanja i preventivne preglede kako bi podigli svijest javnosti o problemu dijabetesa, skrenuli pažnju na promociju zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Poražavajuće je da su brojevi oboljelih od dijabetesa sve veći. Trenutno u svijetu ima 537 miliona oboljelih.

– Kod nas imamo 10.000 oboljelih od dijabetesa od kojih je 2.500 na insulinu. Podaci nikad nisu tačni, jer nemamo registar. U BiH imamo oko 399.000 oboljelih, a u RS oko 100.000 – istakla je Miloševićeva.

Iako se sa dijabetesom može kvalitetno živjeti, to ne znači da ova bolest sa sobom ne donosi i mnogobrojne izazove, poručeno je sa predavanja o prevenciji komplikacija dijabetesa, pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti, saopšteno je na sajtu bolnice.

Doktor Mirjana Tekić, internista endokrinolog u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina kaže da je dijabetes melitus masovna hronična nezarazna bolest koja poprima pandemijske razmjere.

– Bitno ju je i prepoznati i prevenirati i liječiti. U prepoznavanju je potrebno da se stanovništvo edukuje i upućuje u to da se povremeno urade laboratorijski nalazi, naročito kod onih koji su gojazni, imaju kardiovaskularne bolesti ili imaju drugo pridruženo oboljenje. U posljednje vrijeme, više imamo pacijenata koji se već liječe godinama, ali postoje pacijenti i koji su, nažalost, zapušteni. Možda to bude i neprimijetno – sa tegobama koje nisu izražene. Većina misli da će proći i da nema potrebe za liječenjem – rekla je dr Tekić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79