Sve veći broj građana prijavljuje zdravstvene probleme zbog visokih temperatura

Sve veći broj građana prijavljuje zdravstvene probleme zbog visokih temperatura


Sve više ljudi u posljednje vrijeme žali se na zdravstvene probleme poput stomačnih tegoba, povraćanja i vrtoglavice.

Ljekari vjeruju da su ovi simptomi najvjerovatnije uzrokovani jakim sunčevim zračenjem i visokim temperaturama koje su zabilježene proteklih dana.

Iz Hitne pomoći Sarajevo su izjavili: “Primili smo povećan broj poziva vezanih za ove simptome. Savjetujemo građanima da poduzmu mjere predostrožnosti, posebno u vidu unosa većih količina tečnosti i izbjegavanja direktnog izlaganja suncu.”

Stručnjaci savjetuju građane da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili od negativnih uticaja ekstremnih vremenskih uslova.

Jedan od najvažnijih koraka je unos veće količine tečnosti, naročito vode, kako bi se spriječila dehidracija koja može dodatno pogoršati simptome.

Preporučuje se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, naročito u najtoplijem dijelu dana, te nošenje zaštitne odjeće i korištenje krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Osim toga, važno je pridržavati se lagane ishrane koja uključuje svježe voće i povrće, te izbjegavati teške i masne obroke koji mogu dodatno opteretiti probavni sistem. U slučaju ozbiljnih simptoma, poput stalnog povraćanja i vrtoglavice, neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

Izbjegavanje pregrijavanja i pridržavanje ovih savjeta može značajno smanjiti rizik od zdravstvenih problema izazvanih visokim temperaturama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija