Sve više biciklista na cestama u USK, loša infrastrukture najveći problem

Pandemija koronavirusa nas je natjerala da više nego ikad obratimo pažnju na ljepotu i prirodna bogastva naše zemlje i njihovu iskoristivost. Tako je u Bihaću za razliku od ranijih, upravo prošle godine procvjetala kultura biciklizma kao jedna od grana turizma koja bi doprinijela razvoju ovog kraja. Međutim, postoje i faktori koji značajno otežavaju razvijanje ovog oblika turizma.

Trening, sloboda, zaštita okoliša i ušteda, samo su dio prednosti ukoliko vam je biciklo primarno sredstvo prevoza. Ipak, nepostojanje biciklističkih staza u većini gradova naše zemlje, samo je jedan od problema koji ozbiljno usporava širenje kulture biciklizma .

“Imamo osjećaj, bar mi biciklisti da nas učesnici u saobraćaju ne doživljavaju kao prave učesnike u saobraćaju, ne možemo reći da nismo ugroženi”, istaknuo je predsjednik Kluba ekstremnih sportova Limit Ermin Lipović.

“U mjesecu aprilu mi smo imali tri saobraćajne nesreće u kojima je jedan biciklista zadobio teške tjelesne povrede, dvojica biciklista lakše povrede što nažalost ukazuje na problem. U svakom slučaju i poznavanje propisa i nošenje zaštitne opreme je dodatni problem”, kazao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK-a.

Međutim, uprkos svim rizicima koji prate biciklizam, Bihać se ipak afirmirao kao grad sa ozbiljnim šansama za razvijanje cikloturizma. Iako skromno zbog pandemije ove godine se tradiciolnano održala biciklijada Stazama rijeke Une.

“Time smo pokušali održati kontinuitet i tradiciju do nekih boljih vremena kad očekujemo da se vrati onaj zlatni sjaj kao što smo imali do korone kad smo imali do 150 učesnika”, dodao je Adnan Mekić, voditelj takmičarskog tima BBK “Daj krug”.

Također, povećan broj biciklista na bihaćkim cestama zabilježen je upravo za vrijeme pandemije, jer su se svi, a pogotovo mladi ljudi okrenuli zdravijem načinu života.

“Većina sportova podrazumijeva boravak u zatvorenom, te je to jedan od razloga zašto sam odabrao biciklizam jer uvijek mijenjamo okruženje i kontantan boravak u prirodi”, zaključuje Edin Čaušević, sekretar BBK “Daj krug”.

Kao i za sve grane turizma, tako i za biciklistički neophodna je pomoć države, prvenstveno u infrastrukturi. Ugodna vožnja biciklom obalama Une, šumskim i livadskim putevima zelenog kantona sigurno će privući veliki broj gostiju, a time bi i ovaj dio naše zemlje lakše podnio posljedice pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79